Veelgestelde vragen
Een vraag over het maken van je eigen boek of Probook?
Kies een categorie en vind je antwoord hier.
Een vraag over het maken van je eigen boek of Probook?
Kies een categorie en vind je antwoord hier.
De tekstopmaak is voor een boek erg belangrijk, je wilt namelijk dat het boek prettig leesbaar is en er mooi uit ziet. Wij hebben handleidingen geschreven voor Word, InDesign en onze online ontwerptool, waarin we uitleggen hoe je jouw tekst kunt opmaken in het betreffende programma. Daarnaast hebben we een online workshop gegeven waar de keuzes voor de tekstopmaak en de instellingen daarvan uitgebreid behandeld worden.
Boek opmaken in Word
Boek opmaken in InDesign
Boek opmaken met de Probook Designer
De flaptekst, ook wel blurb genoemd, is de tekst die meestal op de achterkant van een boek staat. Het kan ook zijn dat de tekst op de flap van het boek staat, daar komt dan ook de term flaptekst vandaan. De flaptekst heeft als doel om de lezer een indruk te geven van de inhoud van het boek. Als de lezer deze korte tekst heeft gelezen, moet hij/zij beslissen of het boek wel of niet in het winkelmandje gaat. Daarom is het zo belangrijk dat je flaptekst goed is, want wat heb je aan een inhoudelijk ijzersterk boek als niemand het koopt. Wij hebben een blog geschreven met daarin 10 tips voor een goede flaptekst; klik hier om deze te lezen.
Een colofon is de plek waar je praktische informatie over het boek vindt. Bijvoorbeeld de uitgevende partij, de namen van de personen die meegewerkt hebben en eventueel het ISBN. Een colofon is niet verplicht, maar is wel erg handig. Hoewel een colofon niet verplicht is, is het wel erg handig. In onze blog leggen we uit wat een colofon is, geven we een voorbeeld en bespreken we de andere eerste pagina’s. Klik hier om de blog te lezen.
Een katern is een bundeltje van gevouwen papieren bladen. Elk katern wordt voorzien van een naaisteek, waardoor ze aan elkaar vastzitten en samen het boekblok vormen. Een katern kan bijvoorbeeld 20 pagina’s bevatten, wat betekent dat het bestaat uit 5 dubbelgevouwen vellen (elk vel bevat 4 pagina’s). Een boek van 200 pagina’s zou bij katernen van 20 pagina’s in totaal 10 katernen hebben.
Je hoeft zelf niets met deze informatie te doen en er in jouw ontwerp geen rekening mee te houden. Wij regelen dit automatisch voor je. Je levert bij ons gewoon een pdf-bestand aan in de normale volgorde, en wij zorgen voor de juiste indeling bij het printen, vouwen en naaien. De indeling van de katernen hangt af van het aantal pagina’s en het gekozen papier, wij zorgen voor de meest optimale indeling voor jouw boek.
Nee, dit doen wij niet. Wij drukken exact jouw aangeleverde bestand, zonder enige toevoeging. Alle benodigde barcodes plaatsen wij buiten de bladspiegel en deze worden afgesneden en zijn dus nooit meer zichtbaar. We vinden het altijd wel leuk als je ons in het colofon opneemt of bijvoorbeeld op de achterflap zet dat het boek bij ons geproduceerd is, maar niets is verplicht.
Wij hebben in onze handleidingen uitgebreid uitgelegd hoe je paginanummers toevoegt. Het is het mooiste om alle paginacijfers in het midden te zetten of aan de buitenzijde van de pagina’s. Dit laatste betekend dat je de paginacijfers op de oneven pagina’s aan de rechterkant zet en op de even pagina’s aan de linkerkant.
Er zijn geen marges die je verplicht aan moet houden, je kunt de marges kiezen die jij mooi vindt. De mooiste marges zijn afhankelijk van het soort boek en het formaat. Wij raden aan om soortgelijke boeken uit de boekenkast te pakken, waarvan je de marge mooi vindt, en deze marge op te meten.
We adviseren wel om de marge niet te klein te maken. Tekst op bijvoorbeeld 5 mm van de rand geeft meestal geen mooi resultaat. Tevens dien je rekening te houden met eventuele afwijkingen in de productie, meer hierover lees je hier.
CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Keyblack, met deze vier kleuren wordt gedrukt. RBG staat voor Red, Blue, Green, met deze drie kleuren wordt het beeldscherm gevoed. Het is niet mogelijk om in RGB te drukken en dit zal dus altijd omgezet moeten worden naar CMYK. Lever je een RGB-bestand aan, dan zetten wij dit automatisch voor je om. Klik hier voor een uitgebreide uitleg.
Een afloop is een extra rand bedrukking buiten het netto formaat om bij het schoonsnijden witte randen te voorkomen. Wanneer je een afloop toevoegt, zullen wij altijd door het beeld heen snijden en heb je altijd een aflopend beeld. Klik hier voor een uitgebreide uitleg.
Voor het binnenwerk en schutbladen dien je 3 mm afloop rondom te gebruiken. Voor het omslag dien je de omslagcalculator aan te houden, hier hoef je geen extra afloop omheen te zetten.