10 tips voor het schrijven van een flaptekst

De flaptekst op de achterkant van een boek is de belangrijkste tekst van het hele boek. De flaptekst vertelt de lezer namelijk precies wat hij/zij in het boek kan verwachten en overtuigt de lezer om het boek te kopen. Tenminste als je een goede flaptekst schrijft. Dus ben je aangekomen bij het schrijven van een flaptekst? Lees dan deze 10 tips.

 

flaptekst op de achterkant van het boekWat is een flaptekst?

De flaptekst, ook wel blurb genoemd, is de tekst die meestal op de achterkant van een boek staat. Het kan ook zijn dat de tekst op de flap van het boek staat, daar komt dan ook de term flaptekst vandaan. De flaptekst heeft als doel om de lezer een indruk te geven van de inhoud van het boek. Als de lezer deze korte tekst heeft gelezen, moet hij/zij beslissen of het boek wel of niet in het winkelmandje gaat. Daarom is het zo belangrijk dat je flaptekst goed is, want wat heb je aan een inhoudelijk ijzersterk boek als niemand het koopt.

De flaptekst staat doorgaans op de achterkant van een boek, maar wordt ook vaak gebruikt als promotionele tekst op online platformen. Het moet weergeven waar het boek over gaat, maar wel op een hele prikkelende manier. Zie het dus niet als een samenvatting, maar als een promotionele tekst. Je wilt immers die lezer overtuigen dat jouw boek de beste, de leukste, de grappigste of de nuttigste is van allemaal. Dit alles zodat jouw boek goed verkocht wordt.

 

10 tips voor het schrijven van een flaptekst

Hieronder geven we 10 tips. Het zijn geen in beton gegoten vereisten, maar tips waar je eens over na kunt denken of het voor jouw boek te gebruiken is.

achterkant van een boek

1. Flaptekst voorbeelden

Speur eens online of in de fysieke boekhandel naar soortgelijke boeken en lees daar de flapteksten van. Je kunt bijvoorbeeld de bestsellers bekijken om te zien wat zij doen of wat je mist. Zie je iets bij veel boeken terugkomen, wellicht is het dan handig dit ook te gebruiken. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je dingen gaat kopiëren, maar doe inspiratie op. Wellicht had je al gekeken welke boeken er allemaal al op de markt zijn voordat je ging schrijven, maar kijk nu eens specifiek naar de opbouw van de flaptekst. Wat wordt er geschreven, wat prikkelt jou of juist niet.

2. Wat maakt jouw boek uniek?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat jouw boek de potentiële lezers kan bieden. Waarom moeten ze jouw boek kopen. Begin altijd eerst door deze vraag voor jezelf te beantwoorden, dan kun je dit vertalen naar een flaptekst voor op jouw boek. In de flaptekst moet je iemand overtuigen dat ze jouw boek moeten kopen en niet het soortgelijke boek van een andere auteur. Waarom is jouw verhaal beter?

Het is belangrijk om te onderzoeken wat jouw boek uniek maakt. Zijn er eigenschappen die jouw boek heeft die andere boeken niet tot nauwelijks benoemen? Dan heb je jouw unieke onderscheidende eigenschappen (de Unique Selling Points) te pakken en deze dien je te benadrukken in jouw flaptekst.

voorbeeld tekst achterkant boek3. Maak nieuwsgierig

Zorg dat je de lezer van jouw flaptekst nieuwsgierig maakt. Geef niet gelijk alles weg, maar zorg wel dat de nieuwsgierigheid gewekt wordt. Je geeft bijvoorbeeld nog geen concrete tips, maar je kunt wel benoemen dat jouw boek een x aantal tips bevat. Als je bijvoorbeeld een roman schrijft, zorg dan voor een goede cliffhanger. Men wil weten hoe het verhaal afloopt… en om dat te weten te komen moeten ze het boek lezen.

Voor een roman is het nieuwsgierig maken misschien het meest voor de hand liggend, maar ook voor andere type boeken kun je de lezer nieuwsgierig maken en is dit minstens zo belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld eindigen met een vraag, waar ze vervolgens in het boek antwoord op krijgen. Of geef een call-to-action, een oproep tot actie, zoals bijvoorbeeld ‘Start vandaag en wordt binnen 2 weken een Instagram-expert’.

4. Kort maar krachtig

Zorg dat jouw flaptekst krachtig is. Gebruik niet meer woorden dan nodig zijn. Heeft jouw boek aan 3 zinnen genoeg, laat het daar dan bij. Richt je op maximaal 100 woorden, heeft je tekst meer ruimte nodig, zorg dan dat je uiterlijk 200 woorden gebruikt. Je wilt het namelijk niet te langdradig maken. Heb je meer woorden? Ga dan nog eens heel kritisch door je tekst en schaaf deze bij. De lezer staat maar even in de boekhandel of scrolt online zeer snel door het aanbod, de lezer wil dus zo snel mogelijk weten waar jouw boek over gaat en bevestiging krijgen dat dit hét boek is wat diegene moet kopen.

Maak het niet te ingewikkeld. Heeft jouw boek bijvoorbeeld meerdere verhaallijnen? Dan hoef je deze niet allemaal te benoemen. Behandeld jouw boek allerlei onderwerpen? Je hoeft ze niet allemaal op te sommen. Wat is de rode lijn in jouw verhaal? Benoem deze (en dat zonder alles weg te geven). Vertel alleen wat echt belangrijk is voor jouw verhaal.

5. Consistente schrijfstijl

Blijf altijd dicht bij jezelf en het boek. Zorg bijvoorbeeld dat je dezelfde schrijfstijl hanteert voor de flaptekst als je in het boek gebruikt. Dit is vooral om kopers niet teleur te stellen, dat niet na aankoop blijkt dat de schrijfstijl in het boek veel afwijkt en als onprettig wordt ervaren. Schrijf je een roman en gebruik je heel veel metaforen, dan kan het goed zijn ook een metafoor in de flaptekst te verwerken. Schrijf je een managementboek met heel veel opsommingen, dan kan het goed zijn ook op je flaptekst een opsomming te geven.

6. Doe een belofte

Als je inspeelt op een bepaalde behoefte, kun je daar vaak een belofte aan hangen. Een belofte speelt concreet in op het gevoel van de lezer. Beloof de lezer dat ze tijdens of na het lezen van jouw boek iets bereiken. Beloof bijvoorbeeld dat je de lezer aan het lachen maakt met jouw humor of dat de lezer na het lezen van het boek zijn hond weer helemaal in het gareel heeft. Nu hoef je deze belofte niet altijd letterlijk te benoemen als ‘ik beloof dat …’, maar zorg dat deze boodschap wel overkomt in jouw flaptekst.

flaptekst voorbeeld7. Blijf niet bescheiden

Ben jij dé expert in jouw vakgebied? Ben jij de enige die dit boek had kunnen schrijven omdat je een bepaalde kennis hebt? Ben je iets te weten gekomen door jarenlang speurwerk? Schrijf je over een bedrijf van binnenuit? Vermeldt dit dan! Laat weten waarom jij de perfecte schrijver bent voor dit type boek en waarom je serieus genomen moet worden. Iemand die 30 jaar bij KLM heeft gewerkt en een boek over vliegtuigen schrijft of iemand die jaarlijkse spreker is op gerelateerde vakdagen, hebben een troef in handen die zeker niet vergeten moet worden om in te zetten op de flaptekst.

voorbeeld review achterkant boek8. Reviews

Een review kan een twijfelende potentiële koper over de streep trekken. Hoe meer status de schrijver van de review heeft, hoe meer invloed het heeft. Je kunt proberen om reviews te krijgen van mediabedrijven zoals de krant of vakblad, maar het is lastig om daar binnen te komen. Je kunt ook kijken of je iemand met een belangrijke functie van een gerelateerd bedrijf zo ver krijgt om jouw boek te lezen en een review te geven. Vergeet dan niet om zijn/haar functie en bedrijf te vermelden bij de review. Is jouw boek geschreven voor alle pedagogisch medewerkers? Dan zijn een review van een schooldirecteur of zelfs directielid van het opleidingscentrum een goede keuze.

Plaats geen lange reviews op jouw boek, maar pak de belangrijkste zin of gedeelte van een zin uit de review. Je wilt ook hier kort en krachtig blijven. Kun je er geen krachtige zin uithalen, dan kun je altijd zelf een krachtige zin formuleren uit de geschreven tekst (uiteraard wel met dezelfde inhoud). Overleg dit wel altijd met de schrijver van de review, of je het op die manier mag samenvatten en mag plaatsen.

flaptekst voorbeeld managementboek9. Maak onderscheid tussen de teksten

Als een achterkant erg veel tekst bevat, kan dit weerhouden om de achterkant te lezen. Wanneer de lezer denkt dat hij/zij lang aan het lezen is voordat duidelijk is waar het boek over gaat en dit wat voor hem/haar is, dan kan dit afschrikken. Daarom is de tip om duidelijk onderscheid te maken tussen de algemene tekst, de auteursinformatie en/of de reviews. Dit kan namelijk aanlokken om toch dat korte stukje tekst te lezen. En als het vervolgens aanspreekt, lezen ze waarschijnlijk alsnog de gehele achterkant.

Het verschil tussen de teksten kun je bijvoorbeeld aangeven door middel van een kleurvlak, door een ruimte tussen de verschillende teksten en/of de tekst een andere kleur of eigenschappen te geven. Het toevoegen van een auteursfoto naast de auteursinformatie zorgt ervoor dat dit direct herkent wordt als zijnde auteursinformatie. Maak je dus gebruik van auteursinformatie en heb je een mooi zakelijke foto, plaats die dan naast de auteursinformatie op de flaptekst. Zorg dat alles luchtig aanvoelt en niet lijkt op één lange beschrijving van het boek.

10. Jouw flaptekst proeflezen

Zoals al aangegeven is de flaptekst de belangrijkste tekst van jouw boek, onderschat dit dus niet. Het is echt zonde als je dit even snel afraffelt, neem hiervoor voldoende tijd. Denk je dat de flaptekst klaar is, leg het dan even weg om het een paar dagen later nog eens te lezen. Is het voldoende prikkelend, maakt het nieuwsgierig? Is het duidelijk waar het boek over gaat of is het toch te vaag? Is het in lijn met het boek zelf? Pas jouw verhaal aan waar nodig, herschrijven en nog eens herschrijven.

Heb je het idee dat je nu echt de perfecte flaptekst geschreven hebt? Laat je flaptekst dan ook eens door anderen lezen, wellicht vinden zij het toch niet duidelijk of hebben zij nog goede tips die jouw flaptekst net naar een hoger niveau brengen. Kun je mensen binnen jouw doelgroep vinden om het eens te proeflezen, dan is dat natuurlijk helemaal perfect om hen mee te laten denken. De tekst is kort en daarom snel door eenieder te lezen, dus wie wil je daar niet mee helpen!

 

Voorbeelden flaptekst

Hieronder zie je meerdere voorbeelden van boeken die wij hebben mogen produceren, waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende bovenstaande technieken. Herken jij de bovenstaande tips die toegepast zijn? Doe er inspiratie mee op en schrijf daarna jouw eerste concept van de flaptekst. Je kunt de voorbeelden vergroten door erop te klikken.

flaptekst voorbeeld tekst achterkant boek tekst achterkant boek voorbeeld voorbeeld flaptekst managementboek flaptekst voorbeeld tekst achterkant boek flaptekst voorbeeld kinderboek voorbeeld flaptekst methodeboek flaptekst voorbeeld boek review op achterkant boek voorbeeld flaptekst biotgrafie

 

Hopelijk helpen deze tips jou met het schrijven van jouw flaptekst en wordt jouw boek een ware bestseller! Veel succes met het schrijven van de flaptekst.