Veel genealogen verzamelen alleen namen en data. Jan Voorhaar (1954) is vooral geïnteresseerd in de mensen. Wie zijn zij? Hoe hebben zij geleefd? Wat hebben zij gedaan? Wat is hen overkomen? In wat voor tijd leven zij? Voorhaar – een familiekroniek geeft antwoord op die vragen door middel van een rijkdom aan waargebeurde verhalen.
De familie is afkomstig uit Het Gooi en bestaat in de achttiende en negentiende eeuw uit wevers en spinners. Zij leiden een onvoorstelbaar armoedig bestaan. Hun huizen worden vergeleken met holen van dieren. De meest beroemde Voorhaar leeft in die tijd. Zijn bijnaam is Flip de Porder, hij wordt nog steeds gezien als een markant Hilversums persoon.
De verhalen zijn heel gevarieerd qua inhoud. Zo is er een man die een dorp op stelten zet en een echtpaar dat wordt gegijzeld. Iemand staat model voor een beroemd boek- en televisiepersonage, een ander voor een standbeeld in Amsterdam. En wat te denken van vijf generaties bomvol ellende of een heuse sheriff. Een aantal familieleden wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jockey/pikeur behaalt vele overwinningen, een springruiter wint een Olympische medaille. Bekende Nederlanders maken deel uit van de familie, maar ook boefjes en boeven. Maar liefst 150 keer is een familielid veroordeeld: de één steelt peren, een ander zit in totaal 28 jaar in de gevangenis. Al in de Franse Tijd maar ook in Srebrenica zijn personen actief bij oorlogen betrokken. Ruim dertig mensen overleven de Tweede Wereldoorlog niet. In de verhalen wordt als rode draad de ontwikkeling van de familie in drie eeuwen zichtbaar. Zeker ook in het laatste hoofdstuk dat de voorouderlijke lijn van kroniekschrijver Jan naar stamvader Leendert Voorhaar omvat.
Voorhaar – een familiekroniek is rijk geïllustreerd en heeft QR-codes met een link naar vooral video’s over het betreffende verhaal. Een multimediaal boek dus.
2024 / hardcover / formaat 210 x 297 mm / 140 pagina’s