De Jodiumdokter – Jan Rietveld

‘De Jodiumdokter’ schetst het leven van de mijnarts dr. B.A.G. Veraart, geboren in 1887 en overleden in 1966.

Ben Veraart promoveerde in 1925 tot doctor in de geneeskunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift beschreef hij een nieuwe methode van wondverzorging. Daarbij stond de ongevallenafdeling van de Domaniale Mijn, waar een paar duizend mijnwerkers werkzaam waren, centraal. Er deden zich daar vele kleine tot zeer grote ongelukken voor. Door de aanpak van de ‘Jodiumdokter’ daalde het ziekteverzuim spectaculair.

Vijf jaar onderzoek gingen vooraf aan het tot stand komen van dit indrukwekkende boek. In dit boek komen echter zeker niet alleen de belevenissen van de oudste kolenmijn in Nederland aan de orde. Veraart achtte zijn methode van internationaal belang. Hij sprak op vele congressen en heeft er verscheidene malen op aangedrongen een netwerk van behandelcentra in ons land te vormen waardoor de kans op infectie nog veel verder zou worden teruggedrongen. Vervulling van zijn wens heeft hij helaas zelf niet meer mogen meemaken.

Twee wereldoorlogen, gescheiden door een zeer onrustig en onzeker Interbellum, hebben zijn leven ongewild een bijzonder cachet gegeven.

2018 / Hardcover / formaat 200x270mm / 448 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
39,75
    Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?