Bouwen 1830 tot 1950
Giel van Rijn is vóór de timmerwinkel annex timmerwerkplaats aan de Langeraarseweg 87 in Langeraar geboren. Bij slecht weer speelde hij vaak in de werkplaats en timmerde al vroeg stukjes afvalhout aan elkaar. Hij zag de timmermannen aan het werk met zaag, hamer en beitel en imiteerde dit bij het maken van zeilbootjes met mast, roer en zeilen. De liefde voor het ambacht werd hierbij geboren. Meer dan 40 jaar heeft hij als bouwkundige bij bouw- en woningtoezicht gewerkt en het ambachtelijke werk daarbij altijd de aandacht gegeven welke het verdient. Tezamen met de fascinatie voor geschiedenis is het niet verwonderlijk dat ook monumentenzorg één van de taken wordt binnen het gemeentelijke werk. Hier komen de ambachten van timmerman, metselaar, rietdekker, glazenier en
loodgieter weer goed in beeld.
De oude gereedschappen in de timmerwerkplaats zijn niet meer algemeen bekend en dit is dan het gegeven om deze gereedschappen nader te beschrijven. Voor elke werkzaamheid is gereedschap gemaakt in vele varianten afhankelijk van situatie of omstandigheid. Hiermee komen ook werkzaamheden en werkprocessen in beeld en dan met name werkzaamheden van de timmerman in de tijd waarin hij leefde. Dit is veelal werk dat tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt.
Vanuit de timmerwinkel is meer dan 100 jaar gebouwd in de polders van de rijn- en veenstreek. Dit is de basis van waaruit dit boekje over het werk in de polders is geschreven. Dit om de historie rond bouwen in de rijn- en veenstreek een plaats te geven in onze herinneringen.
2022 / Softcover / formaat 170 x 240 mm / 136 pagina’s