Hoe zorg ik dat mijn boek verkocht wordt?

Je hebt jouw boek geschreven en besloten dat je dit in eigen beheer wilt uitgeven, maar dan?! Je zult zelf moeten zorgen voor de marketing van jouw boek, je moet zelf zorgen dat mensen jouw boek willen gaan kopen. Want als ze niet weten dat jouw boek bestaat, zullen ze ook nooit op het idee komen om jouw boek te kopen. Hoe promoot je jouw boek en waar kun je beginnen?

Uitgeven in eigen beheer betekent dat er geen uitgeverij is die zorgt voor de promotie van jouw boek. Bij zelf uitgeven van je boek dien jij de promotie zelf te doen. Je zult er altijd tijd in moeten steken en kijk altijd wat bij jouw budget past, want je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Zo kun je reclame maken op tv, maar hoogstwaarschijnlijk is jouw budget daar niet naar. Er zijn genoeg methodes die geen tot nauwelijks geld kosten en een greep daaruit vind je in deze blog. Wat het sowieso wel altijd kost, is een stukje tijd. Máár zo heb je wel alles in eigen hand en blijven alle opbrengsten ook in jouw portemonnee in plaats van de portemonnee van de uitgeverij.

Uiteraard moet jouw boek er wel aantrekkelijk uitzien en ook een goede inhoud hebben. Anders kun je nog zoveel aan de promotie van jouw boek doen, maar zal het alsnog niet goed gaan lopen. Moet je jouw boek nog opmaken? Zorg dan dat jouw omslag professioneel vormgegeven is. Wanneer jouw omslag niet professioneel is, denkt de potentiële koper dat de inhoud ook niet professioneel is, terwijl dit waarschijnlijk helemaal niet het geval is! Zorg dus dat jouw omslag net zo professioneel is als de binnenkant en dat het ook bij het boek past. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kunnen wij ook de vormgeving voor je doen.

 

boek verkopen zonder budgetJouw boek onder de aandacht brengen

De potentiële koper moet bekend worden met jouw boek om het te gaan kopen. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Kijk vooral wat bij jouw boek past. Om je op weg te helpen, geven we je wat ideeën. Kijk wat bij jouw boek past en misschien geeft het je wel weer nieuwe inspiratie.

Zorg vooral dat jouw boek onder de aandacht komt, over het algemeen geldt; hoe meer jouw boek gezien wordt, hoe meer boeken er verkocht zullen worden. Dus kies vooral niet voor één manier, richt daar niet al je pijlen op, maar probeer jouw boek crossmediaal in de markt te zetten (het gebruik maken van meerdere kanalen die naar elkaar verwijzen).

Als iemand bijvoorbeeld eerst jouw boek in de krant ziet, vervolgens in de stad nog posters ziet hangen en daarna in de winkel jouw boek ziet liggen, is de kans groter dat iemand jouw boek koopt dan wanneer het uit het niets in de winkel opduikt. Dat stukje herkenning kan een gevoel geven dat het boek de moeite waard is en daardoor eerder gekocht worden.

 

Jouw doelgroep bepalen

Wat de beste methode is om jouw boek te promoten is afhankelijk van het soort boek. Heb je een kookboek gemaakt, dan heb je een hele andere doelgroep dan wanneer je een boek over modeltreinen hebt gemaakt.

Je dient jouw promotie af te stemmen op de doelgroep. De eerste stap is dus om te kijken wie jouw doelgroep is, wie zouden jouw boek kunnen kopen. Heb je bijvoorbeeld een prentenboek gemaakt, dan zijn de lezers misschien kinderen rond 8 jaar, maar meestal zijn de ouders degene die het boek zouden moeten kopen. Je doelgroep voor de marketing wordt in dat geval de ouders, maar misschien ook opa’s en oma’s. Uiteraard kun je wel kijken hoe je kinderen kunt overtuigen om te zeggen “Kijk mama! Dat boekje lijkt me leuk”. Maak een lijstje met de doelgroep / doelgroepen van jouw boek.

 

mijn eigen boek verkopenLeg jouw boek bij winkels neer

Dan dien je te gaan kijken hoe je jouw doelgroep kunt benaderen, waar bevindt de doelgroep zich? Zo vind je mensen die gek zijn op koken eerder in een kookwinkel en vind je ouders met kinderen eerder in een kledingwinkel. Winkels zijn dan ook een uitstekende plek om een boek te verkopen. Degene die aan het winkelen is heeft een portemonnee / pinpas bij zich en is op dat moment vaak in een modus om dingen te willen kopen.

Lokale ondernemers

Begin bij de lokale eigen ondernemers. Eigen ondernemers mogen zelf beslissen wat zij verkopen, een winkelketen mag dit normaliter niet. Als je lokaal begint, dan heb je vaak een grotere gunfactor dan wanneer je buiten jouw eigen regio bij ondernemers langsgaat. Geef dus ook altijd aan dat je in stad X woont. Heb je een boek geschreven over de stad of regio, dan kun je alle winkels benaderen – in alle winkels komen immers mensen uit de doelgroep en het past bij het bedrijf.

De meest geschikte winkels

Denk altijd goed na waar jouw doelgroep komt en welke ondernemers met jouw onderwerp te maken hebben. Zo heb je uiteraard meer kans dat de ondernemer mee wilt doen, maar klopt het plaatje ook bij de klant. Het is bijvoorbeeld wat vreemd om een kinderboekje bij de bouwmarkt aan te treffen. De klant verwacht het daar niet aan te treffen en is op dat moment niet in de modus om iets voor zijn of haar kind te kopen, daardoor zal het minder snel gekocht worden.

Heb je een boek geschreven over puppies, kijk dan of je jouw boek bij de dierenwinkel of puppycursus neer mag leggen. Heb je een kookboek geschreven, kijk dan of kookwinkels of de slager jouw boek willen verkopen. Heb je een kinderboek geschreven, kijk dan of de speelgoedwinkel of kinderkledingzaak je kunnen helpen. De winkel die voor elk boek kan; de plaatselijke boekhandel.

De verkopende partij iets aanbieden

Wanneer je naar een winkel gaat, is het goed om hen ook wat te bieden. Wat hebben zij eraan dat ze jouw boek verkopen? Geef de ondernemer bijvoorbeeld een percentage van de opbrengsten. Naast dat de kans groter is dat je jouw boek daar neer mag leggen, heb je ook meer kans dat een verkoper enthousiast over jouw boek praat om het te verkopen (dus meer verkoop). Dit kan het verschil maken tussen “Oooh, die kwam iemand uit het dorp brengen, heb het er maar neer gelegd” en “Dat boek is geschreven door iemand uit het dorp, ik heb hem zelf gelezen en is nog super goed ook, aanradertje!”.

Een boekhandel krijgt normaal gesproken 42% van de verkoopprijs, een lokale ondernemer zal misschien met minder genoegen nemen. 42% klinkt veel, maar een boekhandel moet alle rekeningen ervan betalen (huur, personeel, elektra etc.), de lokale ondernemer zal het wat eerder als extraatje kunnen zien. Biedt ze vooral niet te weinig, beter een kleinere marge met veel verkoop als een boek dat niet verkocht wordt. Je kunt per winkel een ander percentage of bedrag afspreken, hou dit voor jezelf goed bij.

 

Probeer in kranten of vakbladen te komen

Wanneer je zichtbaar bent in een krant of vakblad, dan bereik je natuurlijk veel lezers en dus meer naamsbekendheid. Je kunt op meerdere manieren in kranten en vakbladen komen, waarbij je gratis en betaalde manieren hebt. Een advertentie is meestal het makkelijkste, maar wel het duurste. Tevens wordt dit door lezers ook gezien als een advertentie en daardoor eerder overgeslagen. Als een krant of blad een artikel over jou of jouw boek schrijft, dan sta je veel positiever in het blad dan bij een advertentie (ervan uit gaande dat ze positief over je schrijven).

Schrijf een persbericht

Schrijf een persbericht en stuur deze naar meerdere kranten en vakbladen, hierbij maak je bij een lokale krant of vakblad meer kans dan bij een landelijk dagblad. Denk ook niet alleen aan de fysieke kranten of bladen, maar ook de online nieuwssites en kennisplatformen. Verdiep je even goed in het schrijven van een persbericht, want vele persberichten worden niet eens gelezen. Je kunt tips hierover bijvoorbeeld lezen op het marketingplatform Frankwatching.

Schrijf een column

Je zou ook kunnen proberen om in de vorm van een column onder de aandacht te komen. Als je bijvoorbeeld voor een kennisplatform een column mag schrijven, dan kom je telkens weer terug bij jouw doelgroep. Dit mag dus nooit een reclamecolumn worden voor jouw boek of product, maar schrijf over hetgeen wat de lezer leuk vindt en zorg dat het bij jouw bedrijf, jouw boek of jou als persoon past. Onder de column kun je jouw naam vermelden en dat je de schrijver bent van jouw boek.

Als je een platform benadert of je geen column voor hen kunt gaan schrijven, zorg dan dat je wat voorbeelden geeft waarover je kunt schrijven of schrijf zelfs een voorbeeld-column. Zo weten ze wat voor kwaliteit ze van jou kunnen verwachten én kunnen ze kijken of jouw stijl bij hen past. Zorg dat het platform goed bij je past, je moet immers elke keer weer een nieuw onderwerp verzinnen en hierover schrijven. Maak van tevoren duidelijke afspraken, bijvoorbeeld dat jouw bedrijf of boek onder de column vermeld wordt.

 

Online vindbaar zijn met een website

We leven in een digitale wereld en zorg dat je daarin ook zichtbaar bent. Maak bijvoorbeeld een eigen website voor jouw bedrijf of boek. Heb je al een eigen website voor jouw bedrijf? Zorg dan dat jouw boek daar een plekje op krijgt. Zorg voor meer informatie dan alleen een foto van het boek. Enthousiasmeer mensen door meer informatie over de totstandkoming van het boek, passages uit het boek of informatie over jou als auteur.

Professioneel voor een klein bedrag

Een website bouwen hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Bij Strato kun je bijvoorbeeld al een website maken vanaf €2,50 per maand. Je zult je er wel even in moeten verdiepen hoe het werkt, maar WordPress is een van de gemakkelijkste manieren om een website te maken en je wordt er vaak steeds handiger in. Een andere aanbieder kan uiteraard ook, maar het is wel aan te raden om voor een domein .nl te gaan met een eigen email-adres, dit komt namelijk veel professioneler over dan een website met een domeinnaam zoals .org en emailadres van Hotmail of Gmail.

Hou rekening met zoekmachines

Denk bij het schrijven van de informatie ook na over zoekwoorden op zoekmachines zoals Google. Heb je bijvoorbeeld een klusbedrijf en heb je een boek geschreven over doe-het-zelf projecten, dan is het goed om termen als ‘zelf een kast bouwen’ of ‘klussen voor beginners’ te verwerken in jouw teksten. Als iemand dan op deze termen Googelt, is er een kans dat ze op jouw website terecht komen en misschien overgaan tot het aankopen van jouw boek.

 

boekwinkel van ProbookJouw boek online verkopen

Wanneer je een eigen website hebt, is het mooi dat klanten gelijk het boek online kunnen bestellen. Zo is het laagdrempelig en hoeven ze niet eerst naar een verkooppunt, wat vergeten of uitgesteld kan worden. Tevens komt het professioneel over als jouw boek online te bestellen is.

Bol.com of Probook

Naast jouw eigen website, kun je jouw boek verkopen op andere websites zoals Bol.com of de online boekwinkel van Probook. Ook als je geen mogelijkheid hebt om jouw boek via jouw eigen website te verkopen is dit een uitstekende manier om toch het boek online verkrijgbaar te laten zijn. Je kunt mensen dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar de boekwinkel van Probook (mondeling of door middel van een link), waarna de klant het snel online kan bestellen.

Kosten

Probook heeft een online boekwinkel opgezet om te zorgen dat je jouw boek makkelijk online kunt verkopen. Wij vragen €2,50 per verkocht exemplaar voor onze arbeid, dit is voor ons puur om uit de kosten te komen. Wij hopen dat je middels deze weg meer boeken kunt verkopen en wij dus meer boeken mogen produceren. Bol.com is ietsjes duurder, dan wil Bol.com er namelijk wat aan verdienen en wij willen ook hier een kleine vergoeding voor de arbeid. Je kunt het als bedrijf ook zelf bij Bol.com neerleggen, dan regel je dus alles zelf.

Wij ontlasten je

Als je jouw boeken verkoopt via onze boekwinkel of Bol.com, zorgen wij voor de administratie en de verzending. De klant koopt het op onze website of Bol.com, wij zorgen dat de klant het boek op de mat krijgt en dat jij jouw deel uitbetaalt krijgt. Dus geen administratie én geen post in te pakken en weg te brengen. Je dient wel zelf te zorgen dat er mensen geïnteresseerd zijn in jouw boek en dit willen kopen. Kijk eens op de pagina online verkopen om te kijken of het verkopen via ons iets voor jou is.

 

Gebruik je eigen netwerk

Zonder er vaak bij stil te staan ken je heel veel mensen. Denk eens goed na wie je allemaal kent en wat voor baan diegene heeft. Ga al je connecties op social media bijvoorbeeld eens na, wellicht heb je nog een kennis die iets voor je kunt betekenen.

Denk ook aan bedrijven die bijvoorbeeld een bijdrage aan het boek geleverd hebben. Van een persoon waarover geschreven wordt tot vormgevende partij, van fotograaf tot manuscriptlezer. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen om jouw boek op social media te delen. Dit is voor de meeste partijen een kleine moeite en ze vinden het vaak juist alleen maar leuk. Zo mag je ons altijd een berichtje sturen als je het leuk vindt dat we jouw boek gebruiken op bijvoorbeeld social media.

 

Social media

Social media zijn vrij laagdrempelig en daarom moet je deze zeker niet overslaan. Het is vrij eenvoudig en je kunt er makkelijk mensen mee bereiken. Als jij het deelt bereik je veel van jouw kennissen. Vraag vooral aan al jouw familie, vrienden en andere mensen uit jouw netwerk om het voor je te delen, zo bereik je namelijk al snel een grotere groep.

Maak je bericht interessant om te lezen, alleen een foto van een boek met de mededeling dat je jouw eigen boek hebt gemaakt zal niet heel erg opvallen. Als het niet opvalt, blijft het niet hangen en vinden anderen het niet interessant om te delen (zelfs al ben je bevriend). Hoe je zorgt dat jouw bericht opvalt kunnen wij je niet vertellen, juist de verrassing en het net even anders doen zorgt ervoor dat je opvalt. Je zult ook echt moeten kijken wat bij jouw eigen boek past en stem het daarop af. Je kunt denken aan super interessante informatie, iets humoristisch, iets ludieks etc.

 

promotie voor mijn eigen boekMaak posters en flyers

Maak posters en/of flyers voor jouw boek. Kun je dit niet zelf, vraag de hulp van iemand anders. Zo kun je een bekende vragen of een vormgever inschakelen. Wil je goedkoop posters en flyers drukken van een eigen ontwerp, dan kun je bijvoorbeeld goed terecht bij Drukwerkdeal. Wil je jouw posters en flyers professioneel op laten maken en laten drukken, dan kun je bijvoorbeeld goed terecht bij Drukkerij Libertas Pascal.

Waarom moeten ze jouw boek kopen?

Op de posters en flyers moet natuurlijk jouw boek staan afgebeeld, maar het is ook altijd goed om hier een prijs op te zetten en een reden om het boek te kopen. Vooral dit laatste is erg belangrijk. Haal iemand over om jouw boek te kopen. Lost het een probleem op? Benoem dan dat probleem en leg uit waarom dat probleem nu voor eeuwig verleden tijd is. Brengt het plezier? Geef dan aan waarom het zo leuk is. Waarom moet iemand bijvoorbeeld jouw roman kopen en niet die van een bekende schrijver? Omdat het verhaal zich in stad X afspeelt? Benoem dit punt dan.

Review vermelden

Een review komt erg professioneel over, de grote schrijvers hebben dit bijvoorbeeld ook altijd. Nu is een review van de Volkskrant waarschijnlijk wat hoog gegrepen, maar kijk dan of je een review kunt krijgen van een ander persoon wie voor de doelgroep bekend is. Niet geschoten is altijd mis. Heb je een boek over de geschiedenis van de stad, vraag dan de burgemeester of een wethouder. Heb je een boek over treinen, vraag dan de iemand van het Spoorwegmuseum. Geef ook niet gelijk op, waarschijnlijk wil niet gelijk de eerste persoon je helpen. Vergeet bij de review ook niet de functie van de persoon te benoemen en maak er een korte quote van. Op een flyer kun je naast een korte quote ook de hele review vermelden.

Nog een andere tip, mocht het nog niet te laat zijn; ga al op zoek naar een review voordat je jouw boek definitief laat drukken. Dus laat jouw ongebonden proef (of digitale tekst) door iemand lezen en de review geven. Dan kun je die review ook achterop je omslag plaatsen. Dit komt erg professioneel over en wekt vertrouwen bij de potentiële koper.

Posters ophangen

Deze posters kun je op de plekken hangen waar de doelgroep veel komt. Ze hoeven het boek nog niet te kopen, dus het kan op meerdere plekken zijn. Als ze jouw poster eerst bij de supermarkt zien en later zien ze het in de lokale winkel, dan herkennen ze het boek en maakt het niet meer uit dat de eerste kennismaking in de supermarkt was (ze hebben immers niet op dat moment tot aankoop over hoeven gaan).

Flyers uitdelen

Flyers kun je ook overal uitdelen, bijvoorbeeld in de winkelstraten of vraag of je op het parkeerterrein bij een beurs mag flyeren. Is er bijvoorbeeld een beurs in de jaarbeurs, dan kun je op het moment van de beurs bij de ingang van het station Utrecht gaan flyeren. Je bent vrij om daar te staan, dus zonder toestemming van de beurs, maar je bereikt wel veel mensen die naar deze beurs gaan of van deze beurs afkomen. Tevens is het mogelijk om de flyers op bepaalde plekken neer te leggen.

Leg ze bij jouw verkooppunten neer

Geef de lokale ondernemers ook een poster en wat flyers. De poster kunnen ze op de deur hangen en de flyers kunnen ze bij de boeken leggen. De poster zorgt zo weer voor meer bekendheid en de flyers kunnen mensen meenemen die nog twijfelen. Dan worden ze er thuis weer aan herinnerd en kunnen ze nog wat informatie lezen. Let wel op wat voor flyer / poster het is, want een ondernemer gaat natuurlijk niet zomaar een poster ophangen dat je het online kunt kopen.

 

Wees creatief

Ben jij erg creatief? Verzin dan een creatieve actie. Als het heel erg creatief is zal het de mensen langer bijblijven, maar zullen bijvoorbeeld kranten er sneller over willen schrijven, ga je eerder viraal op social media etc. Over het algemeen geldt; hoe creatiever hoe beter, hoe beter, maar zorg wel altijd dat het zijn doel niet voorbijloopt. Het moet bijvoorbeeld wel duidelijk zijn dat het om een boeklancering gaat, anders weet iedereen van jouw actie maar heb je nog geen boek verkocht.

 

Heel veel succes met de verkoop van jouw boek!