Welk papiersoort kan ik het beste kiezen?

Welk papiersoort kan ik het beste kiezen voor mijn boek? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit ook afhangt van jouw persoonlijke wensen. Wij vertellen je wel wat de verschillen zijn en wat wij aanraden, hopelijk helpt dit je om je keuze te maken.

Ongestreken en gestreken papier

Papier wordt opgesplitst in twee categorieën, namelijk gestreken en ongestreken papier. Een gestreken papier is een papier welke samengeperst is tot een glad papier. Een ongestreken papier is niet samengeperst / gladgestreken en is daarmee nog een beetje ruw van structuur, je ziet de vezeltjes in het papier. Het reguliere printpapier dat overal verkrijgbaar is, is altijd een ongestreken papier.

Er bestaan binnen deze twee categorieën ontelbaar veel papiersoorten. Om je niet te overladen met verschillende papiersoorten, maar je wel voldoende keuze te bieden, hebben wij 6 verschillende papiersoorten geselecteerd. Deze zijn in verschillende diktes te kiezen en dat geeft in totaal 16 verschillende keuzes. Genoeg om te kiezen dus!

Ongestreken papier

In de ongestreken variant, dus degene met de vezel, hebben wij een wit papier, een crèmekleurig papier en een extra luchtig crèmekleurig papier. Het extra luchtige papier is Romandruk, deze is alleen geschikt voor boeken met alleen tekst (zoals een roman). Omdat het papier luchtig is, schijnen de foto’s namelijk erg door. Het witte papier is Houtvrij ongestreken en het crèmekleurige papier is Biotop.

Deze twee varianten lijken erg op elkaar, alleen niet qua kleur. Het witte papier heeft een wat zakelijker uitstraling en het crèmekleurige papier geeft een wat nostalgischere uitstraling. Beide varianten worden veel gebruik voor boeken met veel tekst en waarbij de afbeeldingen de tekst bijstaan en niet het belangrijkste zijn. Door de matte structuur is tekst hier heel prettig op leesbaar. Dit papier is ook beschrijfbaar, waar een gestreken papier dit niet is.

Gestreken papier

In de gestreken, dus de gladde, papiersoorten hebben we 3 verschillende soorten. Wij hebben een mat, halfmat en glanzend papiersoort. Nu moet je bij glanzend papier niet gelijk denken aan hoogglans fotopapier, want dit is een papier met een hoogglanslak erover, en dit fotopapier is vele malen glanzender. Ons glanzend papier is Gloss mc en is licht glanzend en hierop komen foto’s erg mooi uit. Het halfmatte papier is Silk mc, dit is geschikt voor foto’s en tekst. Het gladde oppervlak zorgt voor een nauwkeurige weergave van de details.

Arctic Volume

Weet je niet zo goed wat je moet kiezen? Zou zowel gestreken als ongestreken wel goed bij je boek passen? Dan hebben we het perfecte papier… namelijk het matte gestreken papier, Arctic Volume. Het matte papier hangt eigenlijk een beetje tussen het gestreken en ongestreken in, maar officieel is het een gestreken papier. Het is een mat papier, waar kleuren heel mooi op uitdrukken, maar ook de tekst heel goed leesbaar is.

 

De papiersoorten op een rij

  • Houtvrij ongestreken papier is goed beschrijfbaar, omdat het papier de inkt goed opneemt. Door de matte en vrij ruwe structuur van dit papiersoort, is het erg fijn om er tekst op te lezen.
  • Biotop is qua kleur wat crèmig en heeft een licht ruwe structuur. Hierdoor heeft het een nostalgische uitstraling. Biotop is goed te gebruiken in boeken met veel tekst en zorgt voor een klassieke look.
  • Romanpapier heeft een open vezelachtige structuur en is opdikkend. Het papier heeft veel body, maar weegt weinig. Dit papier wordt vaak gebruikt voor romans; boeken met voornamelijk tekst.
  • Arctic Volume heeft een mat oppervlak, wat zorgt voor een mooie beeldweergave. dit papier geeft je drukwerk een zachte uitstraling.
  • Silk mc (machine coated) papier heeft een matte coating. Het gladde oppervlak zorgt voor een nauwkeurige weergave van details van zowel tekst als beeld.
  • Gloss mc (machine coated) heeft een glanzende coating. Het gladde oppervlak zorgt voor een nauwkeurige weergave van details van zowel tekst als beeld.

Wanneer je een keuze gemaakt hebt voor het papiersoort, dien je ook nog een gramsgewicht te kiezen. Wij adviseren je daarover in de blog Hoeveel grams papier kan ik het beste kiezen?.

 

Nieuw! Recycled papier… lees snel meer in onze nieuwe blog!