Ik krijg de foutmelding dat ‘Install Boekensoftware’ niet kan worden geopend…

Het kan voorkomen dat applicaties van niet-geïdentificeerde ontwikkelaars of bronnen niet worden gestart. De Mac staat standaard ingesteld op het voorkomen van starten van toepassingen uit onbekende bronnen. Je krijgt een waarschuwingsdialoogvenster die zegt:
“Install Boekensoftware’ kan niet worden geopend omdat het afkomstig is van een onbekende ontwikkelaar. Je beveiligingsinstellingen staan zodanig ingesteld dat alleen apps afkomstig uit de Mac App Store en van bekende ontwikkelaars geïnstalleerd kunnen worden.

Gatekeeper
Deze nieuwe beveiligingsfunctie wordt genoemd GateKeeper. Gatekeeper is bedoeld om de installatie van schadelijke software (malware) te voorkomen door alleen programma’s met Apple goedgekeurde digitale handtekeningen te starten. Je hebt toegang tot die instellingen bij “Apple-menu > Systeemvoorkeuren… > Beveiliging en privacy > tabblad Algemeen” onder het kopje “Sta programma’s toe die zijn gedownload bij:”.

Gatekeeper zal je ofwel toestaan om uit te voeren:

Alleen programma’s gedownload bij de Mac App Store Programma’s gedownload bij de Mac App Store en bij geïdentificeerde ontwikkelaars
Elke gedownload programma.

Ongetekend
Het boekensoftware-programma dat je hebt gedownload van Probook is niet digitaal ondertekend met een Apple-goedgekeurde handtekening. Daarom wordt alleen geïnstalleerd zonder waarschuwingen wanneer Gatekeeper is ingesteld op ‘Sta programma’s toe die zijn gedownload bij: Elke willekeurige bron’.

Oplossing
Ondanks de Gatekeeper instelling kan je steeds Boekensoftware installeren door de volgende stappen:

• In Finder, houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik vervolgens op het ‘Install Boekensoftware” app-pictogram
    of klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de ‘Install Boekensoftware’ app.
  • Kies Open in het snelmenu. Control klik het app icoon, selecteer vervolgens _Open_ (Wordt gebruikt om vrij te stellen van Ontwikkelaars-ID-handtekening-bescherming van een onbekende ontwikkelaar).
  • Je krijgt nog steeds een waarschuwing, maar je krijgt ook de keuze om het programma toch te Openen. ‘Install Boekensoftware’ is afkomstig van een onbekende ontwikkelaar. Weet u zeker dat u het wilt openen? Als u ‘Install Boekensoftware’ opent, mag het onderdeel altijd op je Mac worden uitgevoerd.