Opdracht & Onmacht – Piet Hagenaars

Cultuuronderwijsbeleid van Den Uyl tot Rutte-III

 

Onderwijsbeleid omvat meer dan het ontwerpen, uitvoeren en handhaven van wetten. De landelijke overheid zet het onderwijs ook in als instrument om maatschappelijke, culturele of politieke kwesties aan te pakken. Dan worden speciale beleidsmaatregelen en -programma’s ontworpen en de uitvoering ervan gestimuleerd.

Over de praktijk van cultuuronderwijs in basisschool en voortgezet onderwijs zijn de afgelopen vijftig jaar nogal wat publicaties en studies verschenen. Er is echter nauwelijks systematisch onderzoek gedaan naar het beleid van de landelijke overheid, dat daarachter schuilgaat.

In dit historisch beleidsonderzoek staan de politieke, maatschappelijke en professionele denkbeelden over cultuuronderwijs van het kabinet Den Uyl, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, tot dat van het huidige kabinet Rutte-III centraal. Die opvattingen blijken gedurende die jaren voortdurend aan verandering onderhevig. Hoe werd, en wordt beleid vanuit het onderwijs- én cultuurdepartement gevormd en gestuurd, hoe kunnen die veranderingen in beleid en sturing verklaard worden en wat zijn uiteindelijk de opbrengsten ervan?

Dit onderzoek besteedt ook aandacht aan de meerjarige beleidsprogramma’s voor cultuuronderwijs in de basisschool, met nadruk op de samenwerking tussen basisschool en culturele omgeving, én aan het schoolvak culturele en kunstzinnige vorming (CKV), dat eind vorige eeuw een vaste plek in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kreeg.

Hoewel na elkaar volgende regeringen in hun beleid voor cultuuronderwijs hoogwaardige doelen nastreven, vallen de resultaten ervan in de praktijk tegen. De vraag is wat er veranderen kan, zodat de school de beleidsopdracht van de overheid naar behoren uit kan voeren en de onmacht ‘van het niet kunnen’ wordt doorbroken. Deze studie geeft daar een antwoord op.

2020 / Softcover / formaat 160 x 240 mm / 384 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
23,50

Zij gingen je voor


 • review

  Probook heeft mijn verwachting overtroffen. Wat een mooie kwaliteit terwijl de gebruikte illustraties eigenlijk niet zo geweldig waren is het eindresultaat toch prachtig geworden.


  Ben Verleg
  17 mei 2022 op Google

 • review

  Wederom het zoveelste boek bij Probook laten drukken. Fijn dat ze over je schouder meekijken en de kwaliteit is subliem.


  Mark van den Broek
  16 mei 2022 op Google

 • review

  Ik heb nu 3 boeken besteld bij probook. De laatste twee zijn dagboeken van mijn zwangerschappen en kraamtijd. Ik ben er zo ontzettend blij mee, het zich prachtige herinneringen! Probook is heel welwillend om te helpen als je ergens niet uitkomt en ik raad iedereen de bestandscontrole aan. Voor die paar euro halen ze er belangrijke fouten uit.


  Lisette Wesselman
  9 april 2022 op Google

 • review

  Vriendelijke klantenservice, het boek dat ik besteld was kwam niet goed binnen. Kosteloos hermaakt


  Ciska de hoop
  6 april 2022 op Google

 • review

  Voor de tweede keer een boekje laten drukken bij Probook en naar volle tevredenheid! Ditmaal gekozen voor een A5 formaat met linnen kaft en met heel mooi resultaat! Het overzichtelijke keuzemenu en uploaden maakt de keuze Probook aantrekkelijk. Dank!


  Derk Jordaan
  20 maart 2022 op Google

 • review

  Probook heeft vakwerk geleverd bij de productie van een herinneringsboek voor mijn echtgenote die recent 25 jaar tekenlerares was. Het boek bevat niet alleen anekdotes van leerlingen maar ook foto’s van werk van haar leerlingen en haar zelf. Het geheel is prachtig geworden en een feest om in te kijken.


  Ton van der Pijl
  15 maart 2022 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  … Op de website van ProBook staat duidelijke informatie over alle drukopties en het aanleveren van bestanden. Dat ging erg makkelijk. Maar ProBook denkt waar nodig met je mee. Zo wezen ze mij op twee foutjes die ik over het hoofd had gezien. Ik heb meerdere exemplaren laten drukken waardoor het goed betaalbaar was. Het is een prachtig boek geworden van zeer goede kwaliteit. Mijn opa en de rest van de familie zijn jullie erg dankbaar. En ik natuurlijk ook. 🙂


  Iris
  6 maart 2022 op Google

 • review

  Expressions of a lifetime’ is het derde boek dat ik door Probook heb laten drukken. En ook nu weer werd een prima service geboden en is het drukwerk van topkwaliteit. De foto’s van mijn schilderijen en tekeningen zijn prachtig afgedrukt. Kortom deze catalogus van mijn werk is schitterend uitgevoerd. Chapeau! Ik kan Probook van harte aanbevelen aan iedereen die een boek wil publiceren.


  Marisca Bruinooge
  1 maart 2022 op Google

 • review

  Werkboeken voor mijn online cursus bij Probook besteld. De kwaliteit is prachtig en de bestelling was prima afgehandeld. En ook nog tegen een mooie prijs. Aanrader dus.


  Nel Kes
  19 februari 2022 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen