Opdracht & Onmacht – Piet Hagenaars

Cultuuronderwijsbeleid van Den Uyl tot Rutte-III

 

Onderwijsbeleid omvat meer dan het ontwerpen, uitvoeren en handhaven van wetten. De landelijke overheid zet het onderwijs ook in als instrument om maatschappelijke, culturele of politieke kwesties aan te pakken. Dan worden speciale beleidsmaatregelen en -programma’s ontworpen en de uitvoering ervan gestimuleerd.

Over de praktijk van cultuuronderwijs in basisschool en voortgezet onderwijs zijn de afgelopen vijftig jaar nogal wat publicaties en studies verschenen. Er is echter nauwelijks systematisch onderzoek gedaan naar het beleid van de landelijke overheid, dat daarachter schuilgaat.

In dit historisch beleidsonderzoek staan de politieke, maatschappelijke en professionele denkbeelden over cultuuronderwijs van het kabinet Den Uyl, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, tot dat van het huidige kabinet Rutte-III centraal. Die opvattingen blijken gedurende die jaren voortdurend aan verandering onderhevig. Hoe werd, en wordt beleid vanuit het onderwijs- én cultuurdepartement gevormd en gestuurd, hoe kunnen die veranderingen in beleid en sturing verklaard worden en wat zijn uiteindelijk de opbrengsten ervan?

Dit onderzoek besteedt ook aandacht aan de meerjarige beleidsprogramma’s voor cultuuronderwijs in de basisschool, met nadruk op de samenwerking tussen basisschool en culturele omgeving, én aan het schoolvak culturele en kunstzinnige vorming (CKV), dat eind vorige eeuw een vaste plek in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kreeg.

Hoewel na elkaar volgende regeringen in hun beleid voor cultuuronderwijs hoogwaardige doelen nastreven, vallen de resultaten ervan in de praktijk tegen. De vraag is wat er veranderen kan, zodat de school de beleidsopdracht van de overheid naar behoren uit kan voeren en de onmacht ‘van het niet kunnen’ wordt doorbroken. Deze studie geeft daar een antwoord op.

2020 / Softcover / formaat 160 x 240 mm / 384 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
28,45

Zij gingen je voor


 • review

  Fijn bedrijf om mee samen te werken, denken met je mee, erg flexibel en goede service. Boekwerk “Herenstraat” zag er ook weer super uit Jubels – Smart printing, since 1902.


  Diana van Laarhoven
  23 januari 2024 op Facebook

 • review

  Al jaren drukt Probook mijn boekjes en boeken. Ze zijn altijd van goede kwaliteit en bij twijfel zijn de medewerkers altijd deskundig en behulpzaam. Ik kan ze van harte aanbevelen.


  Anne Harbrink Numan
  23 januari 2024 op Google

 • review

  Het verhaal van mijn opa wordt dankzij Probook nu prachtig bewaard in een echt boek. Mooie kwaliteit voor een nette prijs, er werd van tevoren goed meegedacht en de service is super! Een deel van de boekjes kwam door de post namelijk ietwat gedeukt binnen. Ik mocht ze terugsturen en alles werd zonder problemen netjes en snel opgelost. Echt een aanrader!


  Nienke Lemmens-Deelen
  22 januari 2024 op Google

 • review

  Wat me vooral erg aanspreekt bij Probook is de enorme keuzevrijheid die je hebt om zelf je boek vorm te geven, zowel het binnenwerk als de omslag. Vervolgens komt het er in werkelijkheid altijd nog nét iets mooier uit te zien, dan je op je eigen computer zag.


  Vincula Affinia
  15 januari 2024 op Facebook

 • review
  3 verschillende boeken besteld in verschillende oplage. Wordt goed geïnformeerd over de voortgang en zijn keurig verpakt geleverd 👍 erg blij mee!
  Hier kun je met een gerust hart je boeken laten maken.

  Michael Velgersdijk
  12 januari 2024 op Facebook

 • review

  Eenvoudig in gebruik en eindresultaat ziet er goed uit. Fijn dat probook ook adviezen geeft en van te voren een controle uitvoert. Bedankt voor de ondersteuning. Ik maak een volgende keer graag weer gebruik van Probook.


  Jelena van Baaren
  3 januari 2024 op Facebook

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Een prachtig softwareprogramma met vele creatieve mogelijkheden, dat bovendien zeer toegankelijk en dus gebruiksvriendelijk is. Fijn dat je offline kunt werken en tussentijds opslaan. Het eindresultaat was nog mooier en kleurrijker dan ik had verwacht. Echt professioneel. Ik ga hier zeker vaker gebruik van maken!


  Jolanda De Kruyf
  31 december 2023 op Google

 • review

  Goede hulp, meedenkend. Professioneel resultaat. Heel tevreden


  Maud Goesten
  29 december 2023 op Google

 • review

  Heel behulpzaam en vriendelijk team, dat ook meedenkt. We zijn dik tevreden met het eindresultaat.


  Jolanta Kortenkool
  27 december 2023 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen