Krokante appelflappen zei de koningin – Maria van der Wijst

Een sprookje voor kinderen van 10 tot 100

Geschreven door Maria van der Wijst
met illustraties van Maria van Scharrenburg – van Hees

Een spannend en enigszins bizar sprookje over een koning, een koningin en een op macht- en geldbeluste staatssecretaris. Zoals dat hoort in een sprookje wordt na vele verwikkelingen uiteindelijk op een verrassende manier het goede beloond en het slechte bestraft.

Een fragment uit het boek:
De nacht van zijn verjaardag had de koning geen oog dichtgedaan. ‘Vijftig ben ik nu, de helft van honderd’, zei hij zachtjes tegen zichzelf, ‘een halve eeuw.’ Hij kreeg er vreemde gedachten van. Het kronkelde en kriebelde in zijn hoofd. Wilde hij niet iets anders? Iets… iets… En zou er niet ergens een… En was er niet iets, ooit…

Na urenlang draaien en woelen stapte hij al om half vier uit bed, heel voorzichtig want hij wilde de koningin niet wakker maken. Nog in zijn nachthemd en op blote voeten rende hij de berg af, liep dwars door het slaperige stadje, door de bedauwde weilanden aan de voet van de berg en dan de berg weer op. Precies op het moment dat hij hijgend over het kiezelpad langs de keuken liep, voelde hij zijn maag knorren. Na al die kilometers had hij een behoorlijke trek gekregen. Er zou daar vast wel iets eetbaars te vinden zijn…

Na elkaar vele jaren uit het oog te hebben verloren vonden via facebook twee Maria’s elkaar terug. Gedurende hun kinderjaren in het Brabantse Volkel waren zij buurmeisjes en boezemvriendinnetjes. Een groot deel van hun tijd brachten zij toen samen door met tekenen, kleuren, knutselen enzovoort.

Hoe verschillend hun verdere levenspad ook was verlopen, tot beider verrassing bleek dat zij nog steeds de passies uit hun jeugd deelden.

Maria van Scharrenburg is vooral bekend geworden door haar sprookjesachtige ontwerpen van borduurpakketten. Samen met haar man runde zij ooit een eigen bedrijf, later ontwierp zij voor de firma Lanarte.

Maria van der Wijst schildert stillevens en portretten. In Arnhem heeft zij een atelier in kunstfabriek ‘De Transformatie’.

Puur voor eigen plezier, zonder aan een doelgroep of uitgave te denken, had Maria van der Wijst enkele verhalen en sprookjes geschreven, waarvan zij er een liet lezen aan haar vriendin. Er kwam een enthousiaste reactie: ‘Je schrijft zo beeldend dat ik bij nagenoeg iedere bladzijde wel een tekening kan maken.’

Zij kreeg ‘carte blanche’, met als resultaat vijftien prachtige tekeningen.

Net als in hun kindertijd was het voor beiden een groot plezier om opnieuw samen ergens aan te werken en te ‘knutselen’ en zij besloten er een boek van te maken met als titel ‘Krokante appelflappen zei de koningin’. Wie goed kijkt, ziet dat Maria van Scharrenburg een eigen, vaak humoristisch verhaaltje aan het sprookje heeft toegevoegd, alleen bestaand in haar tekeningen…

Jan Langelaar (grafisch ontwerper bij ‘Colourwise’, Velp) verzorgde de lay-out.

Helaas is Maria van Scharrenburg een jaar na het verschijnen van het boek overleden.

 

2019 / hardcover / formaat 180 x 245 mm / 188 pagina’s

Prijs inclusief BTW
29,95

Zij gingen je voor


 • review

  Voor het bestellen van mijn boek had ik nog een aantal vragen, hierop hebben ze snel kunnen antwoorden en mij verder geholpen. Mijn boek kwam in perfecte staat aan en de beeldkwaliteit ziet er zeer goed uit!

  Als ik opnieuw een boek ontwerp, zal ik zeker opnieuw hier bestellen.


  Colin Hallaert
  4 juni 2024 op Google

 • review

  Vorige week kreeg ik een setje boeken geleverd waar ik samen met de mensen van Probook aan heb gewerkt. Ik had de opmaakt gemaakt met Scribus, een opensource programma, dat niet door ProBook werd ondersteund. Desondanks mag het resultaat gezien worden. De samenwerking verliep plezierig en ik was blij met het geduld van hun kant.


  Marli Falize
  27 mei 2024 op Google

 • review

  Vandaag zijn de studiegidsen binnengekomen voor de komende WFA studiereis naar de Ardennen van 8-11 mei 2024. De gids van 240 pagina’s is digitaal gedrukt bij Probook in Utrecht en ziet er weer prachtig uit. Op de website van Probook kun je heel eenvoudig een offerte laten maken voor jouw boek met al je wensen wat betreft uitvoering.


  Marius van Leeuwen
  10 april 2024 op Google

 • review

  Probook maakt 100% waar wat in de naam is opgenomen: “PRO”. Heldere, eerlijke communicatie, goed advies, hands-on hulp bij bv omslag, leveren volgens afspraak, prijs die voor zoveel vakkennis zeer gunstig is. Kortom, al weer het volgende boek aan het bedenken zodat we weer zaken kunnen doen! Dank je wel boekliefhebbers!


  Jan Willem den Oudsten
  8 april 2024 op Google

 • review

  Samenwerking met Probook was fantastisch! Ze maken het voor iedereen mogelijk om zelf een mooi boek samen te stellen, aan de hand van duidelijke richtlijnen en templates. Ook organiseren ze leuke en leerzame workshops!
  Ik ben heel erg tevreden met het resultaat: een boek vol herinneringen om door te geven aan mijn kinderen en kleinkinderen.


  Marian Schalk
  18 maart 2024 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Onlangs voor werk een aantal boekjes besteld. Contact met Probook was heel fijn, snelle levering en een super eindresultaat!


  Emilie Tielemans
  19 februari 2024 op Facebook

 • review

  …Een boek dat ik door Probook in een kleine oplage liet drukken. Omdat het eerste boek maar een deel van het archief behandelde, ben ik doorgegaan met onderzoek. Mede door de uitstekende kwaliteit van het eerste afgeleverde boek, heeft dit in drie jaar tijd geresulteerd in een viertal boeken. In z’n totaliteit bijna 1000 bladzijden. Steeds de omslag en het drukwerk door Probook laten doen. Het binnenwerk opgemaakt in Word leverde ik zelf aan in PDF-formaat; voor de omslag gaf Ik de specificaties door. De goede samenwerking met Probook een het uiteindelijke resultaat getuigt van uitstekende kwaliteit. Kortom: deskundig, professioneel, behulpzaam.


  Harri Wolkers
  12 februari 2024 op Google

 • review

  Probook heeft weer geweldig werk afgeleverd. Ook mijn 2de boek met vliegtuigtekeningen is erg mooi gedrukt. Daarnaast kon ik met vragen uiteraard bij ze terecht om het boek te maken zoals ik het graag wilde. Professioneel, vakkundig en altijd bereid om te helpen. Klasse.


  Paul Imhoff
  6 februari 2024 op Google

 • review

  Fijn bedrijf om mee samen te werken, denken met je mee, erg flexibel en goede service. Boekwerk “Herenstraat” zag er ook weer super uit Jubels – Smart printing, since 1902.


  Diana van Laarhoven
  23 januari 2024 op Facebook

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen