Krokante appelflappen zei de koningin – Maria van der Wijst

Een sprookje voor kinderen van 10 tot 100

Geschreven door Maria van der Wijst
met illustraties van Maria van Scharrenburg – van Hees

Een spannend en enigszins bizar sprookje over een koning, een koningin en een op macht- en geldbeluste staatssecretaris. Zoals dat hoort in een sprookje wordt na vele verwikkelingen uiteindelijk op een verrassende manier het goede beloond en het slechte bestraft.

Een fragment uit het boek:
De nacht van zijn verjaardag had de koning geen oog dichtgedaan. ‘Vijftig ben ik nu, de helft van honderd’, zei hij zachtjes tegen zichzelf, ‘een halve eeuw.’ Hij kreeg er vreemde gedachten van. Het kronkelde en kriebelde in zijn hoofd. Wilde hij niet iets anders? Iets… iets… En zou er niet ergens een… En was er niet iets, ooit…

Na urenlang draaien en woelen stapte hij al om half vier uit bed, heel voorzichtig want hij wilde de koningin niet wakker maken. Nog in zijn nachthemd en op blote voeten rende hij de berg af, liep dwars door het slaperige stadje, door de bedauwde weilanden aan de voet van de berg en dan de berg weer op. Precies op het moment dat hij hijgend over het kiezelpad langs de keuken liep, voelde hij zijn maag knorren. Na al die kilometers had hij een behoorlijke trek gekregen. Er zou daar vast wel iets eetbaars te vinden zijn…

Na elkaar vele jaren uit het oog te hebben verloren vonden via facebook twee Maria’s elkaar terug. Gedurende hun kinderjaren in het Brabantse Volkel waren zij buurmeisjes en boezemvriendinnetjes. Een groot deel van hun tijd brachten zij toen samen door met tekenen, kleuren, knutselen enzovoort.

Hoe verschillend hun verdere levenspad ook was verlopen, tot beider verrassing bleek dat zij nog steeds de passies uit hun jeugd deelden.

Maria van Scharrenburg is vooral bekend geworden door haar sprookjesachtige ontwerpen van borduurpakketten. Samen met haar man runde zij ooit een eigen bedrijf, later ontwierp zij voor de firma Lanarte.

Maria van der Wijst schildert stillevens en portretten. In Arnhem heeft zij een atelier in kunstfabriek ‘De Transformatie’.

Puur voor eigen plezier, zonder aan een doelgroep of uitgave te denken, had Maria van der Wijst enkele verhalen en sprookjes geschreven, waarvan zij er een liet lezen aan haar vriendin. Er kwam een enthousiaste reactie: ‘Je schrijft zo beeldend dat ik bij nagenoeg iedere bladzijde wel een tekening kan maken.’

Zij kreeg ‘carte blanche’, met als resultaat vijftien prachtige tekeningen.

Net als in hun kindertijd was het voor beiden een groot plezier om opnieuw samen ergens aan te werken en te ‘knutselen’ en zij besloten er een boek van te maken met als titel ‘Krokante appelflappen zei de koningin’. Wie goed kijkt, ziet dat Maria van Scharrenburg een eigen, vaak humoristisch verhaaltje aan het sprookje heeft toegevoegd, alleen bestaand in haar tekeningen…

Jan Langelaar (grafisch ontwerper bij ‘Colourwise’, Velp) verzorgde de lay-out.

Helaas is Maria van Scharrenburg een jaar na het verschijnen van het boek overleden.

 

2019 / hardcover / formaat 180 x 245 mm / 188 pagina’s

Prijs inclusief BTW
29,95

Zij gingen je voor


 • review

  Fijne partij om mee samen te werken


  Ed Goselink
  10 mei 2023 op Google

 • review

  Probook is zeer hulpvaardig en heeft mijn boek vakkundig en op tijd gedrukt. Een goede prijs/kwaliteitverhouding maken compleet dat ik Probook aanbeveel. Dank jullie wel voor jullie ondersteuning.


  Wim Leenders
  28 maart 2023 op Google

 • review

  Op dit moment ligt mijn partner op de bank het boek over haar opa te lezen. Ze is wild enthousiast en leest dingen die ze nog niet wist. Ze heeft haar opa namelijk nooit gekend. Uit het archief van haar vader heb ik veel kunnen vinden over haar opa en in het boek verwerkt dat ik op haar recente verjaardag kon overhandigen. Dit is mijn tweede boek dat ik door Probook heb laten drukken. En… ik ben zeer tevreden met de helpende hand van Probook en het mooie drukwerk in hardcover. Ook de snelheid van drukken en leveren is uitstekend. Momenteel liggen er nog twee boeken in concept klaar en ook deze laat ik weer door Probook verzorgen.


  Harri Wolkers
  5 maart 2023 op Facebook

 • review

  Na mijn eerste luxe boek van een tijdje geleden heb ik van mijn fotojaar 2021 een prachtig boek laten maken. Het had in eerste instantie wat voeten in de aarde, mn door software, maar het eindresultaat was weer prachtig. de kwaliteit van de prints is top. dus ik ben er heel blij mee.


  Ben Ernst
  22 januari 2023 op Facebook

 • review

  Op de ouderwetse manier stuurde ik mijn script in losse vellen, dit was geen probleem al heeft het zijn beperkingen. Veel is mogelijk in overleg. Thans al weer mijn 2e boek ontvangen, mooi uitgevoerd ben dan ook zeer tevreden. Aldus voor iedere schrijver zeer aan te bevelen.


  J. Koorn
  14 januari 2023 op Google

 • review

  Wat heb ik afgelopen week mogen genieten van onze kinderen toen ze hun kado ontvingen. Alle drie kregen ze een mooi luxe boek met een linnen kaft voor elk een andere kleur bedrukt met gouden letters. Probook heeft aan al mijn wensen voldaan.(dat waren er nogal wat) de begeleiding was persoonlijk en ik kreeg adviezen waar ik wat mee kon. Als leek heb ik een bijzonder mooi boek kunnen maken voor ons nageslacht. een kleine oplage van slechts 4 uitgaven. alle 4 anders. Het maakt voor Probook niks uit. Daarvoor ben ik hen bijzonder dankbaar. Ik kan nu aan iedereen verkondigen waar ik dat mooie boek heb laten drukken. Bij Probook.nl. Hartelijk dank. Janny Pijl.


  Janny Pijl
  2 januari 2023 op Facebook

 • review

  …Ik besloot een aantal gedichten te bundelen en in boekvorm te laten drukken door Probook. Met een fantastisch resultaat. Hoewel het geen Sinterklaasgedichten waren werd pakjesavond mede hierdoor een groot succes. Ondertussen heb ik alweer een nieuwe “boeking” ingestuurd. Ditmaal over vijf generaties voorouders van mijn dochters. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen nu ik gezien heb waartoe Probook allemaal in staat is. Dat het hier niet bij zal blijven staat voor mij vast. Er staat alweer een derde project klaar; een kinderverhaal dat ik zelf geschreven en geïllustreerd heb. “ De koning van Ambuland” . Met pensioen gaan is echt leuk. Dankjewel Probook.


  Frank Duden
  13 december 2022 op Facebook

 • review

  Fantastisch eindresultaat!


  Robin Verbraeken
  25 november 2022 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Het was een uitdaging om mijn eigen gedichtenbundel te maken. Met behulp van het programma van PROBOOK en de persoonlijke [telefonische] assistentie van de medewerkers, is het een héél mooi boek geworden, ik ben superblij én trots.


  Annelies Bant
  27 november 2022 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen