Krokante appelflappen zei de koningin – Maria van der Wijst

Een sprookje voor kinderen van 10 tot 100

Geschreven door Maria van der Wijst
met illustraties van Maria van Scharrenburg – van Hees

Een spannend en enigszins bizar sprookje over een koning, een koningin en een op macht- en geldbeluste staatssecretaris. Zoals dat hoort in een sprookje wordt na vele verwikkelingen uiteindelijk op een verrassende manier het goede beloond en het slechte bestraft.

Een fragment uit het boek:
De nacht van zijn verjaardag had de koning geen oog dichtgedaan. ‘Vijftig ben ik nu, de helft van honderd’, zei hij zachtjes tegen zichzelf, ‘een halve eeuw.’ Hij kreeg er vreemde gedachten van. Het kronkelde en kriebelde in zijn hoofd. Wilde hij niet iets anders? Iets… iets… En zou er niet ergens een… En was er niet iets, ooit…

Na urenlang draaien en woelen stapte hij al om half vier uit bed, heel voorzichtig want hij wilde de koningin niet wakker maken. Nog in zijn nachthemd en op blote voeten rende hij de berg af, liep dwars door het slaperige stadje, door de bedauwde weilanden aan de voet van de berg en dan de berg weer op. Precies op het moment dat hij hijgend over het kiezelpad langs de keuken liep, voelde hij zijn maag knorren. Na al die kilometers had hij een behoorlijke trek gekregen. Er zou daar vast wel iets eetbaars te vinden zijn…

Na elkaar vele jaren uit het oog te hebben verloren vonden via facebook twee Maria’s elkaar terug. Gedurende hun kinderjaren in het Brabantse Volkel waren zij buurmeisjes en boezemvriendinnetjes. Een groot deel van hun tijd brachten zij toen samen door met tekenen, kleuren, knutselen enzovoort.

Hoe verschillend hun verdere levenspad ook was verlopen, tot beider verrassing bleek dat zij nog steeds de passies uit hun jeugd deelden.

Maria van Scharrenburg is vooral bekend geworden door haar sprookjesachtige ontwerpen van borduurpakketten. Samen met haar man runde zij ooit een eigen bedrijf, later ontwierp zij voor de firma Lanarte.

Maria van der Wijst schildert stillevens en portretten. In Arnhem heeft zij een atelier in kunstfabriek ‘De Transformatie’.

Puur voor eigen plezier, zonder aan een doelgroep of uitgave te denken, had Maria van der Wijst enkele verhalen en sprookjes geschreven, waarvan zij er een liet lezen aan haar vriendin. Er kwam een enthousiaste reactie: ‘Je schrijft zo beeldend dat ik bij nagenoeg iedere bladzijde wel een tekening kan maken.’

Zij kreeg ‘carte blanche’, met als resultaat vijftien prachtige tekeningen.

Net als in hun kindertijd was het voor beiden een groot plezier om opnieuw samen ergens aan te werken en te ‘knutselen’ en zij besloten er een boek van te maken met als titel ‘Krokante appelflappen zei de koningin’. Wie goed kijkt, ziet dat Maria van Scharrenburg een eigen, vaak humoristisch verhaaltje aan het sprookje heeft toegevoegd, alleen bestaand in haar tekeningen…

Jan Langelaar (grafisch ontwerper bij ‘Colourwise’, Velp) verzorgde de lay-out.

Helaas is Maria van Scharrenburg een jaar na het verschijnen van het boek overleden.

 

2019 / hardcover / formaat 180 x 245 mm / 188 pagina’s

Prijs inclusief BTW
29,95

Zij gingen je voor


 • review

  Ik heb hier 20 kleine gedichtenbundels laten drukken. De communicatie liep ontzettend fijn en snel, de prijs is zeker redelijk en het resultaat is erg mooi! Zeker aan te raden


  Britt Hogerheide
  31 augustus 2023 op Google

 • review

  Vanaf het begin een heel goed contact. Had helemaal geen ervaring met een (boek)drukker. Vakkundig bijgestaan op een hele fijne manier. Eind product een fantastisch mooi boek, mooie uitvoering, die iedereen hoog gewaardeerd. Beslist een adres die ik van harte kan aanbevelen. Wim Nagtegaal ~ Huizen


  Wim Nagtegaal
  16 augustus 2023 op Facebook

 • review

  Al twee keer een goed verzorgd boek van Probook ontvangen. De kwaliteit is uitstekend. De website staat wat vol dus het is even je weg zoeken maar er is dan ook heel veel mogelijk. In Word of in hun eigen software. Probook is prima bereikbaar en ze helpen je goed, in het eerste boek wilde ik 3 leeslintjes, die mogelijkheid kon ik niet op de site vinden maar een belletje was voldoende om ervoor te zorgen dat het wel kon.


  Gabriëlla van Leeuwen
  7 augustus 2023 op Google

 • review

  Recent heb ik wederom een boek laten drukken door Probook. Zij zorgen voor een boek in de hoogste kwaliteit tegen een gunstige prijs. Prachtig papier waar foto’s goed op uitkomen. Stevig ingebonden (genaaid!). Ik was apetrots met het resultaat en kreeg veel bewondering voor de mooie uitvoering. Zoek niet verder naar een andere drukker, misschien kun je ergens iets goedkoper uitkomen, maar dan lever je ook veel in wat kwaliteit betreft. Voor het vele werk dat je aan een boek hebt besteed wil je toch het beste resultaat !


  Marjo Hagemeijer
  27 juni 2023 op Facebook

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Prachtig boek, de omslag die ik had ontworpen was niet correct, maar is goed opgelost door probook. Het boek is erg mooi geworden. Enig puntje is de working van de site is erg onoverzichtelijk. Verder is alles naar wens gegaan.


  Steffanie Huurman
  23 juni 2023 op Google

 • review

  Ik heb twee keer een boek laten drukken bij Probook. De kwaliteit van het product en de service van Probook scoren bij mij uitermate hoog.
  Ik kan een ieder aanraden zijn boek in welke oplage dan ook te laten verzorgen door de professionals van Probook.


  Yves Vermeulen
  14 juni 2023 op Google

 • review

  Fijne partij om mee samen te werken


  Ed Goselink
  10 mei 2023 op Google

 • review

  Probook is zeer hulpvaardig en heeft mijn boek vakkundig en op tijd gedrukt. Een goede prijs/kwaliteitverhouding maken compleet dat ik Probook aanbeveel. Dank jullie wel voor jullie ondersteuning.


  Wim Leenders
  28 maart 2023 op Google

 • review

  Op dit moment ligt mijn partner op de bank het boek over haar opa te lezen. Ze is wild enthousiast en leest dingen die ze nog niet wist. Ze heeft haar opa namelijk nooit gekend. Uit het archief van haar vader heb ik veel kunnen vinden over haar opa en in het boek verwerkt dat ik op haar recente verjaardag kon overhandigen. Dit is mijn tweede boek dat ik door Probook heb laten drukken. En… ik ben zeer tevreden met de helpende hand van Probook en het mooie drukwerk in hardcover. Ook de snelheid van drukken en leveren is uitstekend. Momenteel liggen er nog twee boeken in concept klaar en ook deze laat ik weer door Probook verzorgen.


  Harri Wolkers
  5 maart 2023 op Facebook

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen