Krokante appelflappen zei de koningin – Maria van der Wijst

Een sprookje voor kinderen van 10 tot 100

Geschreven door Maria van der Wijst
met illustraties van Maria van Scharrenburg – van Hees

Een spannend en enigszins bizar sprookje over een koning, een koningin en een op macht- en geldbeluste staatssecretaris. Zoals dat hoort in een sprookje wordt na vele verwikkelingen uiteindelijk op een verrassende manier het goede beloond en het slechte bestraft.

Een fragment uit het boek:
De nacht van zijn verjaardag had de koning geen oog dichtgedaan. ‘Vijftig ben ik nu, de helft van honderd’, zei hij zachtjes tegen zichzelf, ‘een halve eeuw.’ Hij kreeg er vreemde gedachten van. Het kronkelde en kriebelde in zijn hoofd. Wilde hij niet iets anders? Iets… iets… En zou er niet ergens een… En was er niet iets, ooit…

Na urenlang draaien en woelen stapte hij al om half vier uit bed, heel voorzichtig want hij wilde de koningin niet wakker maken. Nog in zijn nachthemd en op blote voeten rende hij de berg af, liep dwars door het slaperige stadje, door de bedauwde weilanden aan de voet van de berg en dan de berg weer op. Precies op het moment dat hij hijgend over het kiezelpad langs de keuken liep, voelde hij zijn maag knorren. Na al die kilometers had hij een behoorlijke trek gekregen. Er zou daar vast wel iets eetbaars te vinden zijn…

Na elkaar vele jaren uit het oog te hebben verloren vonden via facebook twee Maria’s elkaar terug. Gedurende hun kinderjaren in het Brabantse Volkel waren zij buurmeisjes en boezemvriendinnetjes. Een groot deel van hun tijd brachten zij toen samen door met tekenen, kleuren, knutselen enzovoort.

Hoe verschillend hun verdere levenspad ook was verlopen, tot beider verrassing bleek dat zij nog steeds de passies uit hun jeugd deelden.

Maria van Scharrenburg is vooral bekend geworden door haar sprookjesachtige ontwerpen van borduurpakketten. Samen met haar man runde zij ooit een eigen bedrijf, later ontwierp zij voor de firma Lanarte.

Maria van der Wijst schildert stillevens en portretten. In Arnhem heeft zij een atelier in kunstfabriek ‘De Transformatie’.

Puur voor eigen plezier, zonder aan een doelgroep of uitgave te denken, had Maria van der Wijst enkele verhalen en sprookjes geschreven, waarvan zij er een liet lezen aan haar vriendin. Er kwam een enthousiaste reactie: ‘Je schrijft zo beeldend dat ik bij nagenoeg iedere bladzijde wel een tekening kan maken.’

Zij kreeg ‘carte blanche’, met als resultaat vijftien prachtige tekeningen.

Net als in hun kindertijd was het voor beiden een groot plezier om opnieuw samen ergens aan te werken en te ‘knutselen’ en zij besloten er een boek van te maken met als titel ‘Krokante appelflappen zei de koningin’. Wie goed kijkt, ziet dat Maria van Scharrenburg een eigen, vaak humoristisch verhaaltje aan het sprookje heeft toegevoegd, alleen bestaand in haar tekeningen…

Jan Langelaar (grafisch ontwerper bij ‘Colourwise’, Velp) verzorgde de lay-out.

Helaas is Maria van Scharrenburg een jaar na het verschijnen van het boek overleden.

 

2019 / hardcover / formaat 180 x 245 mm / 188 pagina’s

Prijs inclusief BTW
25,00

Zij gingen je voor


 • review

  Probook heeft mijn verwachting overtroffen. Wat een mooie kwaliteit terwijl de gebruikte illustraties eigenlijk niet zo geweldig waren is het eindresultaat toch prachtig geworden.


  Ben Verleg
  17 mei 2022 op Google

 • review

  Wederom het zoveelste boek bij Probook laten drukken. Fijn dat ze over je schouder meekijken en de kwaliteit is subliem.


  Mark van den Broek
  16 mei 2022 op Google

 • review

  Ik heb nu 3 boeken besteld bij probook. De laatste twee zijn dagboeken van mijn zwangerschappen en kraamtijd. Ik ben er zo ontzettend blij mee, het zich prachtige herinneringen! Probook is heel welwillend om te helpen als je ergens niet uitkomt en ik raad iedereen de bestandscontrole aan. Voor die paar euro halen ze er belangrijke fouten uit.


  Lisette Wesselman
  9 april 2022 op Google

 • review

  Vriendelijke klantenservice, het boek dat ik besteld was kwam niet goed binnen. Kosteloos hermaakt


  Ciska de hoop
  6 april 2022 op Google

 • review

  Voor de tweede keer een boekje laten drukken bij Probook en naar volle tevredenheid! Ditmaal gekozen voor een A5 formaat met linnen kaft en met heel mooi resultaat! Het overzichtelijke keuzemenu en uploaden maakt de keuze Probook aantrekkelijk. Dank!


  Derk Jordaan
  20 maart 2022 op Google

 • review

  Probook heeft vakwerk geleverd bij de productie van een herinneringsboek voor mijn echtgenote die recent 25 jaar tekenlerares was. Het boek bevat niet alleen anekdotes van leerlingen maar ook foto’s van werk van haar leerlingen en haar zelf. Het geheel is prachtig geworden en een feest om in te kijken.


  Ton van der Pijl
  15 maart 2022 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  … Op de website van ProBook staat duidelijke informatie over alle drukopties en het aanleveren van bestanden. Dat ging erg makkelijk. Maar ProBook denkt waar nodig met je mee. Zo wezen ze mij op twee foutjes die ik over het hoofd had gezien. Ik heb meerdere exemplaren laten drukken waardoor het goed betaalbaar was. Het is een prachtig boek geworden van zeer goede kwaliteit. Mijn opa en de rest van de familie zijn jullie erg dankbaar. En ik natuurlijk ook. 🙂


  Iris
  6 maart 2022 op Google

 • review

  Expressions of a lifetime’ is het derde boek dat ik door Probook heb laten drukken. En ook nu weer werd een prima service geboden en is het drukwerk van topkwaliteit. De foto’s van mijn schilderijen en tekeningen zijn prachtig afgedrukt. Kortom deze catalogus van mijn werk is schitterend uitgevoerd. Chapeau! Ik kan Probook van harte aanbevelen aan iedereen die een boek wil publiceren.


  Marisca Bruinooge
  1 maart 2022 op Google

 • review

  Werkboeken voor mijn online cursus bij Probook besteld. De kwaliteit is prachtig en de bestelling was prima afgehandeld. En ook nog tegen een mooie prijs. Aanrader dus.


  Nel Kes
  19 februari 2022 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen