Van de hertogin Hedwige geleerd! – Dik Kruis

32 lessen over ontpoldering

De hertogin Hedwigepolder was ooit wereldberoemd in Nederland. Het ene moment zou ze ontpolderd worden; het andere moment beslist niet.

Ontpoldering was nodig omdat de natuur in de Westerschelde hersteld moet worden. De afgelopen decennia is die door tal van ingrepen in een slechte conditie gekomen. Daar stond tegenover dat veel Zeeuwen goede landbouwgrond niet willen opofferen aan de natuur. Bovendien dacht men nog aan het jaar 1953 en was bang voor de veiligheid. Het probleem was echter dat er al een Verdrag met Vlaanderen was gesloten waarin ontpoldering was beloofd. En ook de Europese Commissie eiste herstel van de natuur in de Westerschelde. Dat leverde een jarenlang getouwtrek op. In 2005 werd begonnen met de planvoorbereiding en de plannen zouden in 2010 moeten zijn gerealiseerd. Nu anno 2020 vindt de realisatie plaats.

In dit boekje willen we stilstaan bij de lessen die de Hertogin Hedwigepolder ons heeft geleerd. Deze 32 lessen zijn ingedeeld in 5 invalshoeken of sferen. Het gaat dan om de bestuurlijk-politieke sfeer, de natuurbeleidssfeer, de sfeer van de maatschappelijke beleving, de sfeer van de regionale meerwaarde en tenslotte de organisatorische sfeer. Het boekje is niet geschreven vanuit de tegenstelling vóór of tégen ontpoldering en wie gelijk heeft. Nee, we gaan op zoek naar verbeteringen en we blijven niet stilstaan bij kommer en kwel maar zien ook positieve punten.

De auteur is oudgediende van de provincie Zeeland. Gedurende de periode 2005-2019 was hij nauw betrokken bij het project in verschillende hoedanigheden. Hij komt tot de conclusie dat het proces van de Hedwigepolder zoals bekend slecht verlopen is. Maar er zijn ook mooie resultaten geboekt. Van beide ervaringen valt veel te leren

 

2020 / Softcover / formaat 148 x 210 cm / 72 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
12,00

Zij gingen je voor


 • review

  Probook heeft mijn verwachting overtroffen. Wat een mooie kwaliteit terwijl de gebruikte illustraties eigenlijk niet zo geweldig waren is het eindresultaat toch prachtig geworden.


  Ben Verleg
  17 mei 2022 op Google

 • review

  Wederom het zoveelste boek bij Probook laten drukken. Fijn dat ze over je schouder meekijken en de kwaliteit is subliem.


  Mark van den Broek
  16 mei 2022 op Google

 • review

  Ik heb nu 3 boeken besteld bij probook. De laatste twee zijn dagboeken van mijn zwangerschappen en kraamtijd. Ik ben er zo ontzettend blij mee, het zich prachtige herinneringen! Probook is heel welwillend om te helpen als je ergens niet uitkomt en ik raad iedereen de bestandscontrole aan. Voor die paar euro halen ze er belangrijke fouten uit.


  Lisette Wesselman
  9 april 2022 op Google

 • review

  Vriendelijke klantenservice, het boek dat ik besteld was kwam niet goed binnen. Kosteloos hermaakt


  Ciska de hoop
  6 april 2022 op Google

 • review

  Voor de tweede keer een boekje laten drukken bij Probook en naar volle tevredenheid! Ditmaal gekozen voor een A5 formaat met linnen kaft en met heel mooi resultaat! Het overzichtelijke keuzemenu en uploaden maakt de keuze Probook aantrekkelijk. Dank!


  Derk Jordaan
  20 maart 2022 op Google

 • review

  Probook heeft vakwerk geleverd bij de productie van een herinneringsboek voor mijn echtgenote die recent 25 jaar tekenlerares was. Het boek bevat niet alleen anekdotes van leerlingen maar ook foto’s van werk van haar leerlingen en haar zelf. Het geheel is prachtig geworden en een feest om in te kijken.


  Ton van der Pijl
  15 maart 2022 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  … Op de website van ProBook staat duidelijke informatie over alle drukopties en het aanleveren van bestanden. Dat ging erg makkelijk. Maar ProBook denkt waar nodig met je mee. Zo wezen ze mij op twee foutjes die ik over het hoofd had gezien. Ik heb meerdere exemplaren laten drukken waardoor het goed betaalbaar was. Het is een prachtig boek geworden van zeer goede kwaliteit. Mijn opa en de rest van de familie zijn jullie erg dankbaar. En ik natuurlijk ook. 🙂


  Iris
  6 maart 2022 op Google

 • review

  Expressions of a lifetime’ is het derde boek dat ik door Probook heb laten drukken. En ook nu weer werd een prima service geboden en is het drukwerk van topkwaliteit. De foto’s van mijn schilderijen en tekeningen zijn prachtig afgedrukt. Kortom deze catalogus van mijn werk is schitterend uitgevoerd. Chapeau! Ik kan Probook van harte aanbevelen aan iedereen die een boek wil publiceren.


  Marisca Bruinooge
  1 maart 2022 op Google

 • review

  Werkboeken voor mijn online cursus bij Probook besteld. De kwaliteit is prachtig en de bestelling was prima afgehandeld. En ook nog tegen een mooie prijs. Aanrader dus.


  Nel Kes
  19 februari 2022 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen