Van de hertogin Hedwige geleerd! – Dik Kruis

32 lessen over ontpoldering

De hertogin Hedwigepolder was ooit wereldberoemd in Nederland. Het ene moment zou ze ontpolderd worden; het andere moment beslist niet.

Ontpoldering was nodig omdat de natuur in de Westerschelde hersteld moet worden. De afgelopen decennia is die door tal van ingrepen in een slechte conditie gekomen. Daar stond tegenover dat veel Zeeuwen goede landbouwgrond niet willen opofferen aan de natuur. Bovendien dacht men nog aan het jaar 1953 en was bang voor de veiligheid. Het probleem was echter dat er al een Verdrag met Vlaanderen was gesloten waarin ontpoldering was beloofd. En ook de Europese Commissie eiste herstel van de natuur in de Westerschelde. Dat leverde een jarenlang getouwtrek op. In 2005 werd begonnen met de planvoorbereiding en de plannen zouden in 2010 moeten zijn gerealiseerd. Nu anno 2020 vindt de realisatie plaats.

In dit boekje willen we stilstaan bij de lessen die de Hertogin Hedwigepolder ons heeft geleerd. Deze 32 lessen zijn ingedeeld in 5 invalshoeken of sferen. Het gaat dan om de bestuurlijk-politieke sfeer, de natuurbeleidssfeer, de sfeer van de maatschappelijke beleving, de sfeer van de regionale meerwaarde en tenslotte de organisatorische sfeer. Het boekje is niet geschreven vanuit de tegenstelling vóór of tégen ontpoldering en wie gelijk heeft. Nee, we gaan op zoek naar verbeteringen en we blijven niet stilstaan bij kommer en kwel maar zien ook positieve punten.

De auteur is oudgediende van de provincie Zeeland. Gedurende de periode 2005-2019 was hij nauw betrokken bij het project in verschillende hoedanigheden. Hij komt tot de conclusie dat het proces van de Hedwigepolder zoals bekend slecht verlopen is. Maar er zijn ook mooie resultaten geboekt. Van beide ervaringen valt veel te leren

 

2020 / Softcover / formaat 148 x 210 cm / 72 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
16,95

Zij gingen je voor


 • review

  Fijne partij om mee samen te werken


  Ed Goselink
  10 mei 2023 op Google

 • review

  Probook is zeer hulpvaardig en heeft mijn boek vakkundig en op tijd gedrukt. Een goede prijs/kwaliteitverhouding maken compleet dat ik Probook aanbeveel. Dank jullie wel voor jullie ondersteuning.


  Wim Leenders
  28 maart 2023 op Google

 • review

  Op dit moment ligt mijn partner op de bank het boek over haar opa te lezen. Ze is wild enthousiast en leest dingen die ze nog niet wist. Ze heeft haar opa namelijk nooit gekend. Uit het archief van haar vader heb ik veel kunnen vinden over haar opa en in het boek verwerkt dat ik op haar recente verjaardag kon overhandigen. Dit is mijn tweede boek dat ik door Probook heb laten drukken. En… ik ben zeer tevreden met de helpende hand van Probook en het mooie drukwerk in hardcover. Ook de snelheid van drukken en leveren is uitstekend. Momenteel liggen er nog twee boeken in concept klaar en ook deze laat ik weer door Probook verzorgen.


  Harri Wolkers
  5 maart 2023 op Facebook

 • review

  Na mijn eerste luxe boek van een tijdje geleden heb ik van mijn fotojaar 2021 een prachtig boek laten maken. Het had in eerste instantie wat voeten in de aarde, mn door software, maar het eindresultaat was weer prachtig. de kwaliteit van de prints is top. dus ik ben er heel blij mee.


  Ben Ernst
  22 januari 2023 op Facebook

 • review

  Op de ouderwetse manier stuurde ik mijn script in losse vellen, dit was geen probleem al heeft het zijn beperkingen. Veel is mogelijk in overleg. Thans al weer mijn 2e boek ontvangen, mooi uitgevoerd ben dan ook zeer tevreden. Aldus voor iedere schrijver zeer aan te bevelen.


  J. Koorn
  14 januari 2023 op Google

 • review

  Wat heb ik afgelopen week mogen genieten van onze kinderen toen ze hun kado ontvingen. Alle drie kregen ze een mooi luxe boek met een linnen kaft voor elk een andere kleur bedrukt met gouden letters. Probook heeft aan al mijn wensen voldaan.(dat waren er nogal wat) de begeleiding was persoonlijk en ik kreeg adviezen waar ik wat mee kon. Als leek heb ik een bijzonder mooi boek kunnen maken voor ons nageslacht. een kleine oplage van slechts 4 uitgaven. alle 4 anders. Het maakt voor Probook niks uit. Daarvoor ben ik hen bijzonder dankbaar. Ik kan nu aan iedereen verkondigen waar ik dat mooie boek heb laten drukken. Bij Probook.nl. Hartelijk dank. Janny Pijl.


  Janny Pijl
  2 januari 2023 op Facebook

 • review

  …Ik besloot een aantal gedichten te bundelen en in boekvorm te laten drukken door Probook. Met een fantastisch resultaat. Hoewel het geen Sinterklaasgedichten waren werd pakjesavond mede hierdoor een groot succes. Ondertussen heb ik alweer een nieuwe “boeking” ingestuurd. Ditmaal over vijf generaties voorouders van mijn dochters. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen nu ik gezien heb waartoe Probook allemaal in staat is. Dat het hier niet bij zal blijven staat voor mij vast. Er staat alweer een derde project klaar; een kinderverhaal dat ik zelf geschreven en geïllustreerd heb. “ De koning van Ambuland” . Met pensioen gaan is echt leuk. Dankjewel Probook.


  Frank Duden
  13 december 2022 op Facebook

 • review

  Fantastisch eindresultaat!


  Robin Verbraeken
  25 november 2022 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Het was een uitdaging om mijn eigen gedichtenbundel te maken. Met behulp van het programma van PROBOOK en de persoonlijke [telefonische] assistentie van de medewerkers, is het een héél mooi boek geworden, ik ben superblij én trots.


  Annelies Bant
  27 november 2022 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen