Jouw eigen stamboom zoeken; wij geven tips!

Jouw stamboom zoeken is een bijzonder traject. Vaak kost het veel tijd, maar krijg je er bijzondere verhalen en inzichten voor terug. Hoe gaat het maken van een stamboom in zijn werk? Wij geven tips over waar je kunt starten, waar je rekening mee dient te houden en laten je visuele stamboom voorbeelden zien.

 

Stamboomonderzoek vastleggen in stamboomboekStarten met stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek duurt soms wel jaren, net hoe uitgebreid je het wilt maken. Stel vooraf een duidelijk kader, zodat er ook een eindpunt is wanneer het maken van een stamboom afgerond is of het eerste deel afgerond kan worden. Als je geen einddoel in zicht hebt, kan dit er soms voor zorgen dat het in de kast belandt en er misschien wel nooit meer uitkomt. Je kunt later altijd nog besluiten om een tweede deel te maken, waarmee je weer met frisse energie kunt beginnen. Je hebt dan de mogelijkheid om verder te gaan waar gebleven was, maar ook om een andere invalshoek te kiezen.

Leg jouw onderzoeksplan vast

Leg het kader voor jezelf vast op papier. Wat wil je weten en wat ga je noteren? Je zou hiervoor eens wat voorbeeld stamboomboeken kunnen raadplegen van anderen om inspiratie op te doen. Wil je gewoon al je voorouders zoeken tot een bepaald jaartal, of heb je een ander einddoel voor ogen? Stel je een einddatum vast wanneer je het onderzoek voor deel 1 afrondt? Wil je achtergrondverhalen en -informatie opnemen of wil je enkel je stamboom uitzoeken? Welke achtergrondinformatie wil je opnemen? Welke gegevens wil je van iedereen noteren? Door vooraf duidelijk vast te stellen wat je wilt weten en noteren, voorkom je dat je te weinig of juist onnodig veel opschrijft.

Bronvermelding

Zorg dat je een gestructureerde en duidelijke documentatie bijhoudt. Noteer daarin ook altijd de bron. Hierin moet duidelijk zijn welke informatie uit welke bron afkomstig is. Doe dit op een manier die jij fijn vindt en waarmee je iets makkelijk terug kunt vinden. Je kunt bronnen bijvoorbeeld zelf nodig hebben als je in een tweede deel nog een bepaalde tak van de stamboom wilt onderzoeken of toch nog bepaalde achtergrondinformatie zoekt.

Daarnaast dien je in jouw stamboomonderzoek bronvermelding op te nemen en deze wil je niet achteraf terug moeten zoeken. Zie de bronvermelding niet als een last, maar als jouw trots. Aan de bronvermelding kan iedereen zien hoeveel moeite jij in het maken van een stamboom hebt gestoken, dat je niet zomaar wat op papier hebt gezet wat je in de wandelgangen gehoord hebt.

 

stamboom voorbeeld stamboom maken

Je eigen stamboomonderzoek doen

Natuurlijk is de eerste stap in een stamboom maken het stamboomonderzoek. Je eigen voorouders zoeken in allerlei archieven is een tijdrovende klus, maar natuurlijk wel noodzakelijk voor een complete familie stamboom. Begin met jouw stamboomonderzoek bij jouw eigen familie, vaak weten zij al heel wat namen, data, geboorteplaatsen en andere relevante informatie te vertellen. Wanneer je bijvoorbeeld te horen krijgt dat een tak van de familie altijd in een bepaalde plaats heeft gewoond, kun je de verdere stamboom zoeken in de gemeentearchieven van de genoemde plaatsen. Zo kom je gaandeweg vaak steeds een stapje verder.

Stamboom voorbeelden bekijken

Zoek ook naar stambomen in bestaande archieven, wie weet is er een gedeelte van jouw stamboom uitgezocht door iemand anders. Kijk hierbij goed naar de bronnen en de betrouwbaarheid, en probeer in contact te komen met de auteur. Je kunt dan een gedeelte overnemen of zelf de genoemde bronnen raadplegen. Daarnaast kan het bekijken van stamboom voorbeelden leiden tot inspiratie voor jouw eigen onderzoek, invalshoek, structuur of schrijfwijze.

Hulp bij het stamboomonderzoek

Een stamboom zoeken is een hele klus waar veel bij komt kijken, onderschat dit niet. Er zijn zelfs verenigingen opgezet die hier meer informatie over bieden en precies weten waar je jouw voorouders zoeken kunt. Een van die verenigingen is de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), die, volledig met vrijwilligers, probeert te helpen de kennis over stamboomonderzoek uit te breiden. Zij organiseren bij veel lokale afdelingen inloopmomenten waar je om adviezen kunt vragen en kunt sparren met andere ervaren genealogen. Deze bijeenkomsten zijn ook toegankelijk voor niet-leden, dus ga er bijvoorbeeld eens langs als je tips wilt, een vastloper hebt of geïnteresseerd bent in een cursus.

 

stamboom zoeken en stamboom maken

Achtergrondverhalen in jouw stamboomonderzoek

Als je achtergrondverhalen en achtergrondinformatie opneemt, dan kun je de lezer meenemen in de tijdsgeest van jouw voorouders. Hoe zag het leven van jouw voorouders eruit? Wat voor beroep hadden ze en hoe ging dat in die tijd? Hoe zagen de straten van deze steden of dorpen er toen uit? Welke invloed had de politiek op jouw familie? Waren er familieleden die bekend of berucht waren? Of misschien kom je nog wel hele leuke, bijzondere weetjes tegen. Probeer dit te schrijven in leuke, meeslepende verhalen of anekdotes en vermijd een te feitelijke beschrijving. Als je zorgt dat het boek lekker wegleest, zijn de reacties doorgaans enthousiaster, en is de kans groter dat men elkaar aanspoort om te lezen.

 

Een visuele stamboom maken

Je kunt natuurlijk zelf jouw visuele stamboom maken door het digitaal uit te tekenen in een programma waar je zelf al behendig bent. In de foto’s zie je wat stamboom voorbeelden ter inspiratie. Ben je niet zo creatief en behendig met de digitale programma’s? Dan zijn er genoeg online platformen waar je jouw stamboomdiagram automatisch kunt laten genereren.

Kijk vooraf goed of je voldoende personen kunt invoeren, jouw stamboom kunt exporteren naar een bruikbaar bestandsformaat, er een limiet zit aan het aantal stambomen of exports en de vormgeving van de stamboom is zoals je wenst. Doe dit voordat je aan de slag gaat, het zou zonde zijn als je er na het maken van een stamboom achter komt dat het niet bruikbaar is. Maak eens een voorbeeld stamboom met een klein aantal personen en exporteer deze. Krijg je er een afbeelding uit zoals je wenst? Ga dan pas aan de slag met jouw eigen familie stamboom.

 

stamboom voorbeeld stamboom zoeken

Stamboomonderzoekprogramma’s

Er zijn ook programma’s waarin je het gehele stamboomonderzoek kunt vastleggen. In deze programma’s houd je alles bij en hierin kun je vaak een kwartierstaat of stamboom maken met één druk op de knop. Let hierbij wel op dat je de gegevens er uit kunt halen en de vrijheid hebt met deze gegevens te doen wat je wilt, bijvoorbeeld een stamboomboek laten maken.

Daarnaast is het handig als je het bijvoorbeeld kunt exporteren naar Word of ander vrij toegankelijk programma, zodat je zelf de vrijheid hebt om aanpassingen en toevoegingen te doen. Twijfel je over de bestandstypen, neem dan eens contact met ons op; wellicht kunnen we je adviseren. Overweeg je lid te worden

van een vereniging, kijk dan even goed of er een programma bij het lidmaatschap inbegrepen zit en of dit wat voor jou is.

 

stamboom zoeken en stamboom maken

Jouw stamboom drukken in boekvorm

Laat een boek drukken om jouw stamboomonderzoek vast te leggen. Een ware kroon op al jouw gedane werk. Een digitaal bestand sturen naar een familielid is toch wel anders dan een gedrukt boek overhandigen. Het maken van een stamboom heeft al zoveel moeite gekost, zorgen dat de bestanden gedrukt kunnen worden, is daarmee vergeleken snel gedaan.

Een boek leidt tot nieuwe informatie

Naast dat het boek als einddoel kan functioneren, kan een boek ook ingezet worden om meer informatie te vergaren. Wanneer iemand het complete verhaal leest, schieten er altijd weer dingen in gedachten die er eerder wegbleven. Of wellicht wist je niet dat die familielid iets kon vertellen over een bepaald persoon of gebeurtenis, en wist jouw familielid niet dat het onderdeel was van jouw onderzoek. Je zou het boek dus in kunnen zetten als tussenstation, om het verhaal uit te breiden. Uiteraard is het ook mogelijk het boek wel af te sluiten en uit te rijken, waarna je alle nieuwe informatie kunt gebruiken voor een volgend deel.

Groot stamboom in een boek plaatsen

Een stamboom maken heeft vaak een enorm diagram tot gevolg. Je hebt al snel een heel blad vol met personen uit verschillende generaties. Vaak is het zo groot, dat het niet meer leesbaar in het boek te zetten is. Je kunt er dan voor kiezen om de stamboom op te splitsen in meerdere delen of je kunt een groot vel met de gehele stamboom toevoegen aan het boek. Zo kun je bijvoorbeeld een grote bijlage laten printen welke je vervolgens een aantal keer dubbelgevouwen in een insteekdriehoek achterin het boek plaatst of je kunt gaan voor een uitslaander/uitklappagina. Een uitslaander is een pagina in het boek die één of meerdere keren uitgeklapt kan worden.

Klein stamboom in een boek plaatsen

Heb je een stamboom die niet zover terug gaat in de tijd, dan heb je misschien wel van iedereen foto’s. Dan is het leuk om in de stamboom foto’s van alle personen op te nemen. Een kleine stamboom zou bijvoorbeeld heel goed op het schutblad kunnen worden geplaatst (als je een hardcover boek open slaat is dat het blad dat je direct ziet). Zo is de stamboom makkelijk terug te vinden tijdens het lezen van het boek.

Stamboomonderzoek vastleggen na stamboom zoeken

Jouw stamboom in een mooi jasje

Of je nu een boek wilt voor alleen jezelf, je kinderen of je familie, wij helpen je net zo graag als dat je het boek voor het grote publiek wilt uitbrengen. Je kunt bij ons een luxe boek laten produceren. Alle opties zijn al beschikbaar vanaf 1 exemplaar, zoals bijvoorbeeld een gouden of zilveren opdruk op het omslag, een gekleurd leeslint en kapitaalband en nog veel meer. Je kunt stap voor stap jouw boek samenstellen en direct de prijs zien in onze module. Wil je iets wat je niet in deze module vindt, zoals een uitklappagina voor je stamboom, neem dan gerust contact op!

Op de pagina Stamboomboek maken kun je de prijs uitrekenen voor een boek, zie je wat stamboomboek voorbeelden en vertellen we je meer over het opmaken van het boek. We bieden ook gratis handleidingen en templates die je verder helpen bij het opmaken van het boek. En kom je er niet uit? Mail of bel ons gerust!

maken van een stamboom stamboomonderzoek doen en stamboom maken