Wat is printing on demand en is dit interessant voor jouw boek? Wij leggen je uit hoe het werkt en vertellen je wat de voordelen en nadelen zijn van printing on demand boeken laten maken.
Wat is Printing on demand?
Printing on demand, ook wel printen on demand of POD genoemd, houdt in dat een boek geproduceerd wordt op het moment dat een boek daadwerkelijk besteld is door de eindklant. Een boek staat bijvoorbeeld op Bol.com en wanneer de bestelling geplaatst wordt zal de drukker één exemplaar van het boek produceren en opsturen. We spreken dus alleen van een printing on demand productie wanneer het de productie van losse boeken per koper betreft. Wanneer je een kleine oplage laat produceren, dan spreek je dus niet meer van printen on demand. Printing on demand heeft namelijk als allergrootste voordeel dat er geen enkele voorraad is en dus ook geen financiële risico’s.
We produceren wel vanaf 1 exemplaar, maar dit is niet volgens het printen on demand principe. We proberen de blog zo neutraal mogelijk te schrijven en je echt uitleg te geven over printing on demand. We proberen te allen tijde “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” te vermijden. Je zult voor jezelf de keuze moeten maken wat beter bij jou en jouw boek past, er is namelijk geen goed en fout.
Geen behoefte aan uitleg? Maar direct een prijs uitrekenen voor een kleine oplage? Klik dan hier!
Printing on demand of een digitale productie
Een printing on demand productie en een digitale productie zijn absoluut geen synoniemen van elkaar. Een printing on demand productie is wel altijd digitaal geproduceerd. Naast het printen on demand, dus het produceren van enkele exemplaren op bestelling, zijn er nog vele andere vormen van digitale productie. De term printing on demand wordt soms ten onrechte gebruikt om de productie van een kleine oplage te benoemen, dus het is zeker niet gek als jij dit ook dacht.
Een digitale productie houdt in dat het geproduceerd wordt op een digitale printer, in welke oplage dan ook. Eigenlijk net zoals je thuis één enkele afdruk kunt maken op jouw digitale printer. Alleen hebben drukkers natuurlijk professionele printers die meterslang zijn en in zeer hoge resolutie afdrukken. Bij een digitale productie kun je al boeken produceren vanaf oplage 1.
Offset drukken
De tegenhanger van het digitaal printen is het offset drukken. Offset drukken is het traditionele drukken wat al lang voor de digitalisering bestond. Hiervoor worden platen gemaakt, met daarop alle afbeeldingen en letters. Heel eenvoudig gezegd stempelen deze platen de verschillende kleuren inkt op het papier tot een full colour bedrukking. In een printer gebeurt tegenwoordig hetzelfde, alleen zijn hier geen dure platen meer voor nodig. De verschillen tussen offset en digitaal worden steeds kleiner en beide geven super mooie resultaten. Een offsetproductie wordt interessant bij een oplage tussen de 250 en 1000 exemplaren. Waar het omslagpunt ligt is afhankelijk van de specificaties van het boek.
Hoe werkt printing on demand?
Terug naar het printing on demand boeken maken… Er zijn speciale bedrijven die ingeregeld zijn op het printen on demand, dit zijn overigens maar enkele bedrijven in Nederland. Zij drukken de hele dag enkele exemplaren, volledig geautomatiseerd, waardoor dit voor een interessante prijs aan te bieden is. De boeken wordt vanaf enorme rollen papier geprint en in dezelfde geautomatiseerde stroom worden de boeken in het omslag gelijmd en schoon gesneden. Door deze aaneengeschakelde machines en de standaardisering kunnen de boeken achter elkaar geproduceerd worden en is het letterlijk één druk op de knop om het boek te produceren.
Waar is jouw boek te koop?
Voor het printen on demand moet alles van A tot Z geautomatiseerd verlopen, zodat het prijstechnisch interessant blijft. De bestellingen worden dan ook altijd via een platform van de drukkerij of wederverkoper geregeld. Het bedrijf waar je de samenwerking mee aangaat bepaalt dus waar jouw boek te koop zal zijn. Mocht je een voorraad willen, dan kun je jouw boek via vele wegen verkopen, je hebt dan de volledige vrijheid. Bijvoorbeeld via Bol.com of via Centraal Boekhuis (dit kunnen wij eventueel voor je regelen), maar je kunt de boeken ook fysiek bij een winkel neerleggen.
De mogelijkheden qua uitvoering
Zoals je wellicht wel kunt begrijpen zijn de mogelijkheden wat betreft de uitvoering bij printing on demand beperkt. Zo zul je nooit de mogelijkheid hebben om een genaaid gebonden boek te krijgen, laat staan hardcover boek met extraatjes zoals een leeslintje, kapitaalband of foliebedrukking. Simpelweg omdat dit te gecompliceerd is, het past niet binnen de aaneengeschakelde machines en is daarmee niet rendabel. Is een garenloze softcover voor jou prima? Dan zou printing on demand interessant kunnen zijn. Wil je een hardcover, genaaide softcover of een bijzondere bindwijze? Dan is printing on demand sowieso niet geschikt en zal je de boeken uit voorraad moeten gaan leveren.
Aantal exemplaren
Printing on demand gaat dus altijd alleen in de oplage 1. Als printing on demand niet geschikt is voor jouw boek, dan betekent dat niet dat je gelijk verplicht bent om duizenden exemplaren in voorraad te nemen. Je kunt ook slechts 10, 25 of 100 boeken laten maken en op voorraad houden. Wanneer je voorraad op is kun je nieuwe exemplaren laten maken. Blijkt jouw boek een daverend succes? Dan kun je altijd nog kiezen om het aantal exemplaren op te hogen, zodat je winst per boek stijgt. Als je zorgt dat je voldoende marge hebt tussen jouw verkoopprijs en kostprijs, dan kun je altijd een hele kleine oplage bij laten drukken.
Het drukken van een oplage is voordeliger dan printing on demand. Je kunt je wel voorstellen dat 1000 boeken in één keer drukken veel voordeliger is dan 1 boek. Maar daarmee neem je natuurlijk wel een groter financieel risico. We raden daarom aan om niet direct duizenden boeken af te nemen als je nog niet zeker weet hoe jouw boek gaat verkopen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 50 of 100 boeken en kijken hoe de verkoop verloopt.
De voordelen van printen on demand
Een paar voordelen zijn al benoemd. Het aller grootste voordeel zit hem in het financieele risico die je dus helemaal niet neemt. Daarnaast kan jouw boek direct verkocht worden en gelijk de volgende dag uitgeleverd worden. Twee andere voordelen zijn nog de bestanden die makkelijk te wijzigen zijn en de volledige ontzorging.
Printen on demand betekent makkelijk wijzigen
Aangezien de boeken per stuk geproduceerd worden, kunnen de bestanden tussendoor gewijzigd worden. Zie je dus nog een spelfoutje, dan kun je dit direct doorvoeren in jouw bestand. Daarmee hebben we dus nog één van de grote voordelen van printen on demand te pakken.
Ga je voor een voorraad boeken, dan is dit een goede reden om de voorraad niet te groot te maken. Zodat je sneller aan een herdruk toe bent en eventuele foutjes door kunt voeren. Wees hierin niet te voorzichtig, de voorraad hoeft echt niet na 2 weken op te zijn, je bent toch snel wat tijd en een aantal boeken verder voordat eventuele foutjes aan het licht komen.
Ontzorgen met printing on demand
Een groot voordeel van Printing on demand is het feit dat je het kan regelen, vervolgens achterover kan leunen en wachten tot de uitbetaling op jouw rekening verschijnt. Nu is het natuurlijk altijd beter als je zelf wél energie erin steekt door mensen te overtuigen jouw boek te lezen, een boek verkoopt zichzelf immers niet. Maar je hoeft voor de opslag, administratie en verzending niets te regelen.
Bestel je een kleine oplage boeken, dan kun je het volledig zelf verkopen, op welke manier je wenst. Maar je hebt hierbij ook de mogelijkheid om je te laten ontzorgen. Je kunt de verkoop (gedeeltelijk) bij ons neerleggen, zo heb je toch nog het voordeel dat je niets hoeft te doen betreft opslag, administratie en verzending. Het grote verschil is dat er wel (geringe) opslagkosten bij komen kijken en je de boeken eerst moet laten maken. Zijn de boeken op? Dan nemen we contact met je op met de vraag of we nieuwe boeken dienen te maken. Wat we voor je kunnen betekenen en hoe het precies werkt lees je hier.
Nadelen van printing on demand
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan printing on demand. Zo is het per stuk produceren gewoon veel duurder dan een kleine oplage in één keer laten produceren. Daarnaast heb je echt maar een heel beperkt aanbod aan uitvoeringen. Ook kan het voordeel van de ontzorging voor een ander een nadeel zijn, het kan namelijk ook een beperking in jouw vrijheid zijn.
Voordelen Printing on demand |
voordelen digitale productie |
Geen financieel risico | Goedkopere stuksprijs |
Snel | Vele uitvoeringen mogelijk |
Bestand altijd aan te passen | Volledige vrijheid |
Volledige ontzorging | Ontzorging mogelijk |
Is de kwaliteit van printing on demand goed?
Nu zeggen sommige dat printing on demand een lagere kwaliteit heeft. Dat is zeker niet altijd waar. De kwaliteit van het papier en het printwerk is bij de meeste printing on demand in Nederland gewoon prima. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, daarom is het wel belangrijk om altijd scherp te blijven, maar diezelfde uitzonderingen zijn er in de gehele drukkerswereld. De ene drukker die wil vooral de laagste prijs leveren, de andere drukker wil vooral de hoogste kwaliteit leveren en de ander weer de snelste levertijden. Zo richten wij onze pijlers volledig op de kwaliteit en kunnen we daardoor niet de snelste zijn.
Degene die printing on demand aanbieden zullen wellicht zeggen dat het beter is, degene die het niet aanbieden zullen soms zeggen dat het slechter is. Hou de ‘wij van WC-eend, adviseren WC-eend’ in het achterhoofd en doe zelf je research. Wat biedt het bedrijf aan, wat zijn de verschillen tussen de bedrijven en wat vind jij het belangrijkste? Kijk goed naar de reviews, vraag eens staaltjes aan of vraag gewoon eens naar meer informatie.
Printing on demand en garenloze softcovers
Wat betreft de kwaliteit van het bindwerk vinden we daar nog wel wat van. Niet dat de gelijmde softcovers uit een printing on demand productie slechter zijn dan uit een digitale productie, dat zeker niet. We vinden alleen de kwaliteit van een gelijmde softcover, in zijn algemeenheid, een stuk minder dan van een genaaide softcover of zelfs een genaaide hardcover. En nee, dit zeggen we niet om ons eigen product te verheerlijken, want wij produceren ook gewoon garenloze softcovers.
Een gelijmde softcover is met een hele stevige lijm (zoals PUR-belijming) heel erg stug en moeilijk te openen en met een soepele lijm (zoals hotmelt) is er altijd een kans dat er na verloop van tijd een bladzijde uit valt. Is jouw boek bedoeld om 1 keer te lezen? Dan is een gelijmde softcover helemaal prima. Wordt jouw boek straks keer op keer gelezen? Dan is het beter om een genaaide softcover of genaaide hardcover te overwegen.
Printing on demand, goed of fout?!
Er is geen goed en geen fout, het printen on demand zal bij het ene boek wel passen en bij het andere boek niet. En als je de mogelijkheid hebt, dan is het nog de vraag of je ook daadwerkelijk een printing on demand productie wenst of toch liever een voorraad hebt. Hopelijk helpt deze blog je bij het maken van jouw keuze. En overweeg je een digitale productie? Stel gerust jouw vragen of bereken vrijblijvend een prijs.