Handwerk in de polder – Giel van Rijn

Bouwen 1830 tot 1950

Giel van Rijn is vóór de timmerwinkel annex timmerwerk­plaats aan de Langeraarseweg 87 in Langeraar geboren. Bij slecht weer speelde hij vaak in de werkplaats en timmerde al vroeg stukjes afvalhout aan elkaar. Hij zag de timmermannen aan het werk met zaag, hamer en beitel en imiteerde dit bij het maken van zeilbootjes met mast, roer en zeilen. De liefde voor het ambacht werd hierbij geboren. Meer dan 40 jaar heeft hij als bouwkundige bij bouw- en woningtoezicht gewerkt en het ambachtelijke werk daarbij altijd de aandacht gegeven welke het verdient. Tezamen met de fascinatie voor geschiedenis is het niet verwonderlijk dat ook monumentenzorg één van de taken wordt binnen het gemeentelijke werk. Hier komen de ambachten van timmerman, metselaar, rietdekker, glazenier en
loodgieter weer goed in beeld.

De oude gereedschappen in de timmerwerkplaats zijn niet meer algemeen bekend en dit is dan het gegeven om deze gereedschappen nader te beschrijven. Voor elke werkzaamheid is gereedschap gemaakt in vele varianten af­hankelijk van situatie of omstandigheid. Hiermee komen ook werkzaamheden en werkprocessen in beeld en dan met name werkzaamheden van de timmerman in de tijd waarin hij leefde. Dit is veelal werk dat tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt.
Vanuit de timmerwinkel is meer dan 100 jaar gebouwd in de polders van de rijn- en veenstreek. Dit is de basis van waaruit dit boekje over het werk in de polders is geschreven. Dit om de historie rond bouwen in de rijn- en veenstreek een plaats te geven in onze herinneringen.

2022 / Softcover / formaat 170 x 240 mm / 136 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
24,90

Zij gingen je voor


 • review

  Voor het bestellen van mijn boek had ik nog een aantal vragen, hierop hebben ze snel kunnen antwoorden en mij verder geholpen. Mijn boek kwam in perfecte staat aan en de beeldkwaliteit ziet er zeer goed uit!

  Als ik opnieuw een boek ontwerp, zal ik zeker opnieuw hier bestellen.


  Colin Hallaert
  4 juni 2024 op Google

 • review

  Vorige week kreeg ik een setje boeken geleverd waar ik samen met de mensen van Probook aan heb gewerkt. Ik had de opmaakt gemaakt met Scribus, een opensource programma, dat niet door ProBook werd ondersteund. Desondanks mag het resultaat gezien worden. De samenwerking verliep plezierig en ik was blij met het geduld van hun kant.


  Marli Falize
  27 mei 2024 op Google

 • review

  Vandaag zijn de studiegidsen binnengekomen voor de komende WFA studiereis naar de Ardennen van 8-11 mei 2024. De gids van 240 pagina’s is digitaal gedrukt bij Probook in Utrecht en ziet er weer prachtig uit. Op de website van Probook kun je heel eenvoudig een offerte laten maken voor jouw boek met al je wensen wat betreft uitvoering.


  Marius van Leeuwen
  10 april 2024 op Google

 • review

  Probook maakt 100% waar wat in de naam is opgenomen: “PRO”. Heldere, eerlijke communicatie, goed advies, hands-on hulp bij bv omslag, leveren volgens afspraak, prijs die voor zoveel vakkennis zeer gunstig is. Kortom, al weer het volgende boek aan het bedenken zodat we weer zaken kunnen doen! Dank je wel boekliefhebbers!


  Jan Willem den Oudsten
  8 april 2024 op Google

 • review

  Samenwerking met Probook was fantastisch! Ze maken het voor iedereen mogelijk om zelf een mooi boek samen te stellen, aan de hand van duidelijke richtlijnen en templates. Ook organiseren ze leuke en leerzame workshops!
  Ik ben heel erg tevreden met het resultaat: een boek vol herinneringen om door te geven aan mijn kinderen en kleinkinderen.


  Marian Schalk
  18 maart 2024 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Onlangs voor werk een aantal boekjes besteld. Contact met Probook was heel fijn, snelle levering en een super eindresultaat!


  Emilie Tielemans
  19 februari 2024 op Facebook

 • review

  …Een boek dat ik door Probook in een kleine oplage liet drukken. Omdat het eerste boek maar een deel van het archief behandelde, ben ik doorgegaan met onderzoek. Mede door de uitstekende kwaliteit van het eerste afgeleverde boek, heeft dit in drie jaar tijd geresulteerd in een viertal boeken. In z’n totaliteit bijna 1000 bladzijden. Steeds de omslag en het drukwerk door Probook laten doen. Het binnenwerk opgemaakt in Word leverde ik zelf aan in PDF-formaat; voor de omslag gaf Ik de specificaties door. De goede samenwerking met Probook een het uiteindelijke resultaat getuigt van uitstekende kwaliteit. Kortom: deskundig, professioneel, behulpzaam.


  Harri Wolkers
  12 februari 2024 op Google

 • review

  Probook heeft weer geweldig werk afgeleverd. Ook mijn 2de boek met vliegtuigtekeningen is erg mooi gedrukt. Daarnaast kon ik met vragen uiteraard bij ze terecht om het boek te maken zoals ik het graag wilde. Professioneel, vakkundig en altijd bereid om te helpen. Klasse.


  Paul Imhoff
  6 februari 2024 op Google

 • review

  Fijn bedrijf om mee samen te werken, denken met je mee, erg flexibel en goede service. Boekwerk “Herenstraat” zag er ook weer super uit Jubels – Smart printing, since 1902.


  Diana van Laarhoven
  23 januari 2024 op Facebook

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen