Handwerk in de polder – Giel van Rijn

Bouwen 1830 tot 1950

Giel van Rijn is vóór de timmerwinkel annex timmerwerk­plaats aan de Langeraarseweg 87 in Langeraar geboren. Bij slecht weer speelde hij vaak in de werkplaats en timmerde al vroeg stukjes afvalhout aan elkaar. Hij zag de timmermannen aan het werk met zaag, hamer en beitel en imiteerde dit bij het maken van zeilbootjes met mast, roer en zeilen. De liefde voor het ambacht werd hierbij geboren. Meer dan 40 jaar heeft hij als bouwkundige bij bouw- en woningtoezicht gewerkt en het ambachtelijke werk daarbij altijd de aandacht gegeven welke het verdient. Tezamen met de fascinatie voor geschiedenis is het niet verwonderlijk dat ook monumentenzorg één van de taken wordt binnen het gemeentelijke werk. Hier komen de ambachten van timmerman, metselaar, rietdekker, glazenier en
loodgieter weer goed in beeld.

De oude gereedschappen in de timmerwerkplaats zijn niet meer algemeen bekend en dit is dan het gegeven om deze gereedschappen nader te beschrijven. Voor elke werkzaamheid is gereedschap gemaakt in vele varianten af­hankelijk van situatie of omstandigheid. Hiermee komen ook werkzaamheden en werkprocessen in beeld en dan met name werkzaamheden van de timmerman in de tijd waarin hij leefde. Dit is veelal werk dat tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt.
Vanuit de timmerwinkel is meer dan 100 jaar gebouwd in de polders van de rijn- en veenstreek. Dit is de basis van waaruit dit boekje over het werk in de polders is geschreven. Dit om de historie rond bouwen in de rijn- en veenstreek een plaats te geven in onze herinneringen.

2022 / Softcover / formaat 170 x 240 mm / 136 pagina’s

Artikelnummer:
Prijs inclusief BTW
19,95

Zij gingen je voor


 • review

  Onlangs weer 30 exemplaren van mijn boek over Oud Mathenesse, de wijk van mijn jeugd, bijbesteld. Zoals ook de vorige keer was het weer prima verzorgd, was de service uitstekend en kan ik met trots het boek verkopen aan andere mensen die herinneringen aan deze wijk in Rotterdam hebben.


  Elly visser-smit
  13 november 2022 op Google

 • review

  Inmiddels heb ik voor mijn biografiebureau “Dit is je leven” al vele biografieën laten drukken door Probook. Omdat ik het essentieel vind dat de boeken van topkwaliteit zijn en decennialang meegaan en mooi blijven, zodat ook de achterkleinkinderen van de hoofdpersoon er nog van kunnen genieten.


  Edwin Gitsels
  22 oktober 2022 op Google

 • review

  Hele fijne drukkerij, ze denken mee, zijn flexibel en snel. Erg blij met het eindresultaat!


  Marijke Koster
  6 oktober 2022 op Google

 • review

  Probook heeft mijn verwachting overtroffen. Wat een mooie kwaliteit terwijl de gebruikte illustraties eigenlijk niet zo geweldig waren is het eindresultaat toch prachtig geworden.


  Ben Verleg
  17 mei 2022 op Google

 • review

   

   

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten? Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Google

  Facebook


 • review

  Wederom het zoveelste boek bij Probook laten drukken. Fijn dat ze over je schouder meekijken en de kwaliteit is subliem.


  Mark van den Broek
  16 mei 2022 op Google

 • review

  Ik heb nu 3 boeken besteld bij probook. De laatste twee zijn dagboeken van mijn zwangerschappen en kraamtijd. Ik ben er zo ontzettend blij mee, het zich prachtige herinneringen! Probook is heel welwillend om te helpen als je ergens niet uitkomt en ik raad iedereen de bestandscontrole aan. Voor die paar euro halen ze er belangrijke fouten uit.


  Lisette Wesselman
  9 april 2022 op Google

 • review

  Vriendelijke klantenservice, het boek dat ik besteld was kwam niet goed binnen. Kosteloos hermaakt


  Ciska de hoop
  6 april 2022 op Google

 • review

  Voor de tweede keer een boekje laten drukken bij Probook en naar volle tevredenheid! Ditmaal gekozen voor een A5 formaat met linnen kaft en met heel mooi resultaat! Het overzichtelijke keuzemenu en uploaden maakt de keuze Probook aantrekkelijk. Dank!


  Derk Jordaan
  20 maart 2022 op Google

 • review

  Probook heeft vakwerk geleverd bij de productie van een herinneringsboek voor mijn echtgenote die recent 25 jaar tekenlerares was. Het boek bevat niet alleen anekdotes van leerlingen maar ook foto’s van werk van haar leerlingen en haar zelf. Het geheel is prachtig geworden en een feest om in te kijken.


  Ton van der Pijl
  15 maart 2022 op Google

Heb je een vraag over het maken van je eigen boek?
Veel- gestelde vragen