Een boekje met een singersteek

Het ultieme genaaide boekje is een boekje met een singersteek. Deze bindwijze is bijna gelijk aan de stiknaad op kleding. Denk dus aan de zoom van jouw broek, alleen dan in de vorm van een boekje. Eén van de bijzondere manieren om een boekje te binden, die je niet elke dag meer ziet.

 

zine laten drukken met singersteekWat is een singersteek?

Een ambachtelijke en creatieve manier van boekbinden; de singersteek. De benaming singersteek komt van de naaimachine van Singer. Exact gelijk aan het naaien van kleding is het natuurlijk niet, maar vergelijkbaar is het zeker wel. Met een veel krachtigere naaimachine worden de boeken voorzien van een stiknaad. De stiknaad heeft een herhaaldelijke steek van ongeveer 6 mm.

Het is een echte ambachtelijke manier van boekbinden, welke jouw boek een bijzondere creatieve uitstraling geeft. Het inbinden van de boeken gebeurt dan ook op een ongeveer 60 jaar oude machine welke we van een handboekbinder (Ewoud Grafisch) overgenomen hebben. Een singersteek leent zich bijvoorbeeld perfect voor een catalogus, portfolio of handleiding.

singersteek door het plat laten producerenSingersteek door de rug of door het plat

Een singersteek kan in de rug gezet worden, dit is de meest voorkomende manier. Een bundel papier wordt gevouwen en in de vouw wordt de singersteek aangebracht. Deze steek door de rug zorgt ervoor dat het boek heel vlak open ligt en is dus ideaal voor doorlopende afbeeldingen.

Een singersteek door het plat is ook een mogelijkheid. Deze steek door het plat wordt vaak gezet aan de zijde van de rug, maar is bijvoorbeeld ook aan de mogelijk aan de onderzijde of een andere creatieve plek. Bij de singersteek door het plat is het garen extra goed zichtbaar en een echte eye-catcher. Dit kan door enkele vellen gezet worden, waar het bij alle andere bindwijzen door de rug gezet wordt en dus alleen met vouwvellen mogelijk is.

boek met singersteek laten makenDe mogelijkheden van een singersteek

Het singeren is een ambachtelijke bindwijze, waar veel handwerk bij komt kijken. Hierdoor zijn de mogelijkheden zeer divers. Boekjes met flappen, meegenaaide labeltjes, verschillende formaten in één boek en bijzondere opgeplakte platten zijn nog maar enkele voorbeelden. Heb jij een creatieve uitvoering bedacht? Grote kans dat wij het kunnen maken!

Of je nu een zeer klein boekje wilt laten binden van 10 x 10 cm of gaat voor een groot staand A3-boek, de singersteek leent zich ervoor. Er is al een boekje te maken vanaf 8 pagina’s (twee dubbel gevouwen vellen). Het maximale aantal pagina’s is afhankelijk van het materiaal. Er zijn meer pagina’s te singeren van een zacht papiersoort zoals Biotop dan van een hard papiersoort zoals MC papier.
 

 

singersteek met gekleurd garenMeer dan 100 kleuren garen

Wil je jouw boek singeren? Dan heb je de mogelijkheid om de kleur van het garen af te stemmen op jouw boek. Kies bijvoorbeeld voor een rood garen om het garen eruit te laten springen of een zwart garen voor een klassieke uitstraling. Wij hebben de standaardkleuren zoals rood, groen, geel en zwart op voorraad, maar er zijn meer dan 100 kleuren garen verkrijgbaar. Ben je dus op zoek naar een specifieke kleur garen welke precies bij jouw boek past? Neem dan contact met ons op!

mooiste singersteek uitlegSingersteek van binnenuit of van buitenaf

De naald prikt gaatjes door het papier. Door de naald wordt het papier aan de kant gedrukt, zodat het garen door het gaatje gehaald kan worden. In het naaigaatje wordt de binnenzijde van het papier een klein beetje zichtbaar. Aan de kant waar de naald het papier in gegaan is zie je dit niet of nauwelijks en aan de kant waar de naald het papier uit komt zie je dit wel.

Wanneer de buitenzijde gekleurd is en je naait van binnen naar buiten, dan wordt de binnenkant van het papier in het naaigaatje extra goed zichtbaar door de witte kleur. De binnenzijde is meestal wit en daarbij valt het dus veel minder op. In de foto hiernaast zie je een stapel boeken waarbij de bovenste van binnen naar buiten genaaid zijn en de onderste van buiten naar binnen. Wij naaien alle boeken standaard van buiten naar binnen, zodat de strakke kant aan de buitenzijde zichtbaar is. Heb jij juist een witte buitenzijde en een gekleurd vel in het hart van het boekje, dan is het aan te raden om van binnen naar buiten te naaien. Als je dit wenst is dat geen enkel probleem, geef het alleen wel duidelijk aan.

 

Wil jij een boek laten maken met een singersteek? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ben je toch op zoek naar iets anders? Wellicht is de cahiersteek iets voor jou! Lees hier alles over de cahiersteek.