Een boek met gedeelte linnen en gedeelte papier

Een eigen ontwerp met een linnen rug heb je wellicht wel voorbij zien komen op onze site. Maar wist je ook dat er veel meer variaties mogelijk zijn om linnen en papier te combineren in het omslag? Bijvoorbeeld een linnen achterkant of een brede linnen strook op de voorkant. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

haflinnen - boek met linnen en papierZijn een halflinnen band en een boek met linnen rug hetzelfde?

Een boek met een linnen rug, een papieren band met linnen omplakte rug, een halflinnen omslag, een halflinnen band, allemaal benamingen voor soortgelijke boeken. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Halflinnen is de verzamelnaam voor alle omslagen die zowel uit linnen als papier bestaan, een boek met een linnen rug is één van de varianten daarvan.

Het omslag van een hardcoverboek noemen we in vakjargon een band, vandaar de benaming halflinnen band. In deze blog spreken we meestal van een halflinnen band, omdat we het over alle varianten hebben. Op onze site zal je meestal de benaming omslag met een linnen rug tegen komen, omdat we het dan hebben over onze standaard versie met een linnen rug.

halflinnen banden makenWat houdt een halflinnen band in?

Een band bestaat uit twee grijsborden voor het voor- en achterplat en een ruggebord. het bandmateriaal waarmee het omplakt wordt maakt hier één geheel van. Het bandmateriaal wordt voorzien van lijm, vervolgens wordt het bordmateriaal hierop geplakt en worden de overstekende kanten van het bandmateriaal om het bord geslagen. Het bandmateriaal is bij een halflinnen band dus zowel linnen als bedrukt en gelamineerd papier. Bij een halflinnen band wordt de band tweemaal omplakt. Eerst wordt de band gemaakt met de gewenste kleur linnen, daarna worden de papieren gedeelten toegevoegd. Het papier wordt altijd een stukje over het linnen heen geplaatst, zodat het linnen nooit kan gaan rafelen.

Maximale printformaat

Waar het eerder veelal gebruikt werd als noodzaak in verband met het formaat, is het vandaag de dag vaak een bewuste keuze door de mooie luxe uitstraling. Een geheel papieren band is bij een groot formaat erg breed, daarom biedt halflinnen de oplossing indien dit formaat niet te printen is. Bij halflinnen worden bijvoorbeeld de voorkant en achterkant op twee verschillende vellen geprint en zo ligt dit opeens wel binnen het printbereik.

In het verleden werd dit veel meer uit noodzaak gebruikt dan vandaag de dag. Nu zijn er speciale printers die breed kunnen printen, waardoor zelfs een 30 x 30 cm boek in oplage 1 voorzien kan worden van een geheel papieren band. Bij Probook hebben we ook een dergelijk printer, dus je hoeft bij ons een halflinnen boek niet uit noodzaak te kiezen, alleen als je het mooi vindt. Een uitzondering is een liggend A3-boek, dan is het printen van een geheel papieren band geen optie. Halflinnen is voor liggend A3 daarmee een perfecte en ook nog erg chique oplossing.

papier omplakt met linnen rugStandaard boek met linnen rug

Vanwege de grote vraag naar boeken met een linnen rug en bedrukte voor- en achterkant hebben we deze variant in onze online offerte-/bestelmodule toegevoegd. Kies je voor onze standaard variant, dan maken we het boek met een papieren voor- en achterkant en voorzien we de rug, kneep en 5 mm van het voor- en achterplat van linnen. Voor deze standaard variant zijn handleidingen en templates beschikbaar, zo is het voor iedereen mogelijk een boek met een linnen rug te maken.

luxe boek met linnen bedruktWat zijn de mogelijkheden bij halflinnen?

We zouden Probook niet zijn als je niet af kon wijken van de standaard variant. De verhouding van het linnen en papier kun je helemaal zelf bepalen. Alles is mogelijk! Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld een bredere strook linnen op het voor- en achterplat. Zo springt de linnen rug nog net iets meer in het oog. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld alleen een strook papier op de voor- of achterkant en de rest helemaal in linnen. De afmetingen bepaal je helemaal zelf, vraag wel even een maatwerkofferte aan.

Rugtekst bij halflinnen

Als de rug uitgevoerd is in linnen, is het mogelijk om door middel van een foliebedrukking een rugtekst aan het boek toe te voegen. Uiteraard is het ook mogelijk het voor- of achterplat ook te voorzien van een foliedruk. Wij hebben zowel een traditionele als digitale foliedruk, waarmee we voor alle oplagen een foliedruk kunnen verzorgen. Lees hier meer over de foliedruk.

boek met linnen achterkantOok is het mogelijk de rug juist niet in linnen maar in papier uit te voeren, zodat je een rugtekst in het ontwerp van het bedrukte papier op kunt nemen. In deze situatie wordt vaak alleen het achterplat (gedeeltelijk) voorzien van linnen. Het is een stuk moeilijker te produceren omdat de band geen geheel vormt wanneer het met linnen omplakt is, maar het is zeker mogelijk. Hou alleen rekening met iets hogere kosten omdat het voor ons meer werk is.

kleuren halflinnenBeschikbare kleuren linnen

Wij hebben standaard kleuren linnen beschikbaar, deze kun je hier bekijken. Het is mogelijk om staaltjes op te vragen, zodat je zelf kunt zien of de kleur linnen bij jouw boek past. Wil je liever een andere kleur? Vraag ons dan naar de mogelijkheden. Wil je advies over de kleur, de afmetingen, de rugtekst of iets anders? Neem dan contact met ons op! We denken graag met je mee!