Een boekje met een cahiersteek

Waar het garen bij de meeste boeken niet of nauwelijks zichtbaar is, is deze bij een cahiersteek heel duidelijk zichtbaar. Je kiest voor de cahiersteek als je juist wilt dat jouw garen zichtbaar is en opvalt. Veel mensen die een dergelijk boekje in handen krijgen, zullen namelijk even goed kijken naar het garen of er even aan voelen. Het is immers speciaal en je ziet het niet elke dag voorbij komen.

 

zine laten drukken met cahiersteekWat is een cahiersteek?

Een ambachtelijke en creatieve manier van boekbinden; de cahiersteek. De cahiersteek is een hele grove steek over een lengte van 12 cm. Door middel van 2 lussen door 3 naaigaten wordt deze steek gezet en de steek wordt afgewerkt met een knoopje in het garen. Ambachtelijk boekbinden ten top!

Een cahiersteek werd van oudsher veel gebruikt om schoolschriftjes te binden, daarom is de cahiersteek ook wel bekend als schriftensteek. De steek is dan ook naar het schriftje vernoemd, cahier is namelijk Frans voor schrift. Vandaag de dag mogen we deze bindtechniek wel ouderwets noemen. Maar hé, ouderwets is het nieuwe hip! Het inbinden van de boeken gebeurt dan ook op een ruim 60 jaar oude machine welke we van een handboekbinder overgenomen hebben.

Vandaag de dag leent deze afwerking zich heel mooi voor dunnere gedichtenbundels of rapportages, maar ook voor bijvoorbeeld een brochure bij een tentoonstelling of kunstproject.

boekje laten afwerken met cahiersteek

Overname van Ewoud Grafisch

De handboekbinder waar we de machine van over genomen hebben is Ewoud van Ewoud Grafisch uit Culemborg. Doordat Ewoud Grafisch is gestopt, gaat helaas meer dan 35 jaar kennis en ervaring verloren welke is doorgegeven van generatie op generatie. Tenminste, een gedeelte gaat verloren en een gedeelte draagt Ewoud over op ons. De machines voor de cahiersteek en de singersteek nemen we van Ewoud Grafisch over en de overige activiteiten zullen (helaas) verloren gaan. De relatie tussen Probook, Libertas Pascal en Ewoud Grafisch gaat al ver terug. Ewoud heeft al vele mooie producties voor ons geproduceerd op zijn machines en na zijn aankondiging dat hij ermee wilde stoppen was de keuze snel gemaakt om de machines over te nemen. 

 

 

wat is een cahiersteek uitlegDe mogelijkheden van een cahiersteek

Omdat het een ambachtelijke bindwijze betreft waar veel handwerk bij komt kijken is heel veel mogelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld boekjes maken met flappen, verschillende formaten in één boek binden, verschillende papiersoorten door het boek verwerken, bijzonder platten opplakken etc. Als jij het kunt bedenken, kunnen wij het waarschijnlijk maken!

Een groot voordeel van de cahiersteek is het benodigde aantal pagina’s. De cahiersteek kan je al zetten in een boekje van 8 pagina’s (2 gevouwen vellen). De maximale dikte is afhankelijk van het materiaal, waar bij een zacht papiersoort zoals Biotop een dikker boekje mogelijk is dan bij een hard papiersoort zoals MC papier.

Nog een voordeel is de eindeloze mogelijkheden betreft het formaat. Als het gedrukt kan worden aan 4 pagina’s, dan kunnen we het voorzien van de cahiersteek. Voor drukkerijen die zelf drukwerk aanleveren geldt dus dat de beperking van jouw eigen machine het maximale formaat bepaald. Als wij het werk dienen te printen dan is 30 x 30 cm het standaard maximale formaat. Wil je groter dan dit formaat? Dan kunnen we het boek op groot formaat printers laten produceren of bij hogere oplages offset laten drukken.

cahiersteek met gekleurd garenDe kleuren garen bij een cahiersteek

Een cahiersteek is extra speciaal met een op jouw project afgestemde kleur garen. Kies bijvoorbeeld voor een rood garen om het eruit te laten knallen of kies voor zwart garen voor een klassieke uitstraling. Voor een cahiersteek wordt dikker garen gebruikt dan bij andere bindtechnieken. Dit speciale garen is in 12 verschillende kleuren verkrijgbaar. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Wil jij een boek laten maken met een cahiersteek? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Ben je toch op zoek naar iets anders? Wellicht is de singersteek iets voor jou! Lees hier alles over de singersteek.